Såväl försvarsberedningens rapport som försvarsmaktens beslutsunderlag föreslår att mörkerkapaciteten hos hemvärns-förbanden ska förstärkas under de kommande åren. Samtidigt har tekniken utvecklats under de senaste åren sedan införskaffandet av bildförstärkare mono 12, CQB-siktet m.fl. Därmed är det inte helt oväntat att FMV inhämtar mer information från tillverkare med argumentet om en kommande upphandling.

FMV är intresserade av “multifunctional thermal imaging systems”, dvs inte enbart renodlade “värmesikten”, utan ett system som är kapabelt att nyttja flera spektrum samtidigt. De tekniska kraven är relativt enkla; systemet är tänkt att används för observation/spaning på medellånga avstånd under alla ljusförhållanden. Förutom värme måste systemet bland annat erbjuda avståndsmätning, strömning av livevideo samt delning av digital information. Systemet måste kunna användas handburet och väga lätt för att en ensam soldat ska kunna bära och hantera systemet (systemet får ej väga mer än två (2) kg utan tripod). Det sista kravet är kanske det mest självklara; systemet ska fungera i en rad olika klimatzoner, framförallt kalla vintrar.

Förutom en rad tekniska frågor kring synfält, laserklass och upplösning med värme- som dagljus-sensor vill FMV veta beräknade leveranstider för beställningar i spektrat 10 till 300 enheter, när företagen kan ta emot en order och vilken status systemet har idag; är det under utveckling, en prototyp eller redan under produktion.

Spontant uppfattar jag det här som ett steg i att byta ut den gamla trotjänaren IRV-kamera MF3 mot ett modernare system. Ett system som erbjuder en rad olika energiförsörjningsalternativ, bland annat vanliga hushållsbatterier. Just batterianvändningen är ett gissel då en soldat kan bära med sig i runda slängar 18 kg enbart i olika batterityper för att lösa ut spaningstjänst. Således vore det inte bara önskvärt att minska antalet olika batterisorter som används för alla olika system, utan även se över möjligheten att driva system med externa källor när möjligheten finns.

Skärmdump från FLIRs marknadsföringsfilm för deras ” Multifunctional Thermal Imaging Monocular”

Undertecknad hoppas på att möjligheten till system som kombinerar flera spektrum utforskas för att skapa en förmåga att underlätta inhämtning i flera miljöer utan att behöva byta system.