Den här sidan uppdateras kontinuerligt med boktips för dig som är intresserad av modern militärhistoria, ledarskap och överlag militära självbiografier. Listan kryddas även med litteratur som kan vara intressant för dig som gillar träning (fysisk och psykisk).

Fight like a girl

När jag skaffade “fight like a girl” kände jag inte till bakgrundshistorien med Överstelöjtnant Germano. Hon var chef för den kvinnliga utbildningsbataljonen på Parris Island och blev avsatt efter ett år på posten. I boken berättar hon om resan till Parris Island och varför hon försökte åstakomma vissa förändringar i den segregerade utbildningen (marinkåren har separerat män och kvinnor under grundutbildningen). Författaren anser helt enkelt att kraven ska vara lika mellan könen och att det ska få konsekvenser att ej uppfylla kraven. Med svenska mått mätt är ingen av de ambitionerna hon har särskilt märkliga. Snarare eftersträvansvärda. Däremot blir det vid vissa passager väldigt stora subjektiva tolkningar där Germano tolkar en händelse som att det är en del i en struktur, när det antagligen mer handlar om det psykosociala samspelet mellan individer. Det är intressant att hon även citerar Dunwoodys “a higher standard” och kritiserar saker hon skrev, när den boken (precis som “fight like a girl”) är en egenupplevd berättelse som representerar den världen hon upplevt. Överlag är det en intressant bok som tar sig an en militärkultur som skiljer sig markant från vår. Det som drar ner upplevelsen är att den konstant upprepar sig och att i vissa kapitel lyfts enbart andras brister fram vilket får det att stundtals bli ett långt försvarstal.

ISBN: 9781633884137

They fought for each other

Vid en första anblick låter underrubriken “the hardest hit unit in Iraq” som en typisk säljrubrik för böcker som återger militära operationer i nutid. Men för varje kapitel och personporträtt inser man snabbt att Charlie company fick utstå långt mer än vad som annars framkommer i litteratur. 14 döda varav 9 tillhörde samma pluton är en hög siffra (totalt förlorade bataljonen 31 soldater och fick 122 skadade under 15 månaders tid). Boken återger varje soldat, varje händelse detaljerat och det blir ibland svårt att greppa att det inte är en skönlitterär bok. Allt underlag är inhämtat av en journalist som följde med kompaniet under en period, och som fortsatte följa dem när de kom hem. Boken presenterar inte bara ledarskapsdilemman utan även hur stressreaktioner kan visa sig på många olika sätt, och där det kan vara att visa omtanke att förbjuda underställda att genomföra patruller. Framförallt är det intressant att läsa hur en bataljonchef öppet referar till ett underställt kompani som ett “problembarn”. Boken beskriver händelser under 2007 i Taji och Adhamiyah Bagdad.

ISBN: 9780312672096

A higher standard

Jag har delat några händelser med utdrag ur den här boken på instagram. Det är en intressant bok som inte bara beskriver resan den fyrstjärniga generalen Ann Dunwoody genomfört, utan även resan som den amerikanska armén gjort. Även om de inledande orden av Sheryl Sandberg fokuserar på feminism och jämställdhet, tar boken enbart upp ämnet i relation till de förändringar som genomförts i us army under de senaste 20-30 åren. Förutom en hel del intressanta lärdomar om ledarskap beskriver boken vikten av att ha människor ovanför dig som tror på dig. Ett helt kapitel är dedikerat till “the man behind the curtain”. Personen i skuggan som drar i trådarna, ser till att du hamnar på de positioner och skolor som är krav för att kunna klättra till nästa steg. Bokens svaghet är att den stundtals blir rörig. Den följer ingen tydlig tidslinjal och ibland svävar författaren iväg i anekdoter. Jag upplever det som en ärlig bok rakt igenom som visar att hårt arbete, strävan mot en högre standard och lite tur kan ta dig långt.

ISBN: 9780738217796

The unforgiving minute

Nu när akademiseringen av officersutbildningen återigen är på tapeten är det hög tid att tipsa om den här boken. The unforgiving minute är en självbiografi där vi får följa Mullaney och hans resa från kadett på West Point till Oxford university och tjänstgöring som plutonchef för 10th mountain i Afghanistan. Han ger sin syn på samspelet mellan den akademiska världen och det militära ledarskapet. Två världar som stundtals har svårt att förstå varandra och där det inte alltid är tydligt vad en kurs i filosofi har för mening för en markstridsofficer. Men det stannar inte där, boken beskriver även bakslag och hur hårt en soldats död kan slå mot en chef. Väl värd att läsa.

ISBN: 9780143116875

Working-class War

En bok som jag har haft i hyllan under ett par år. Narrativet är att trots att USAs involvering i Vietnam-konflikten hade stort stöd hos politiker och välbärgade, var det yngligar från arbetarklassen som stod för majoriteten av de inkallade. Boken beskriver det amerikanska samhället under krigsåren, återger berättelser om individer från det att de slutar skolan till när de landar i södra Vietnam. Författaren skriver även om hemkomsten och hur fredsaktivister och vietnam-veteraner såg på varandra. För dig som gillar militärhistoria som tittar bredare än bara stridsteknik och storlekar på förband.

ISBN: 9780807843918

Ett krig här och nu – Sveriges väg till väpnad konflikt i Afghanistan

Agrell har samlat in information om en av Sveriges längsta insatser som genomgick drastiska förändringar och kritiskt granskat utvecklingen. En insats med ett vagt syfte som i senare utredningar kritiserats. Vad ville vi uppnå? Vad ville politikerna uppnå? Boken har några år på nacken, men är absolut läsvärd för den som är intresserad av nutida svensk militärhistoria.

ISBN: 9789173536141

Tribe

Den här boken kommer troligen att provocera dig, oavsett var du befinner dig på den politiska skalan. För det är i allra högsta grad en politisk bok som kritiserar det, framförallt amerikanska, individualistiska samhället. Junger skriver om hur krig och katastrofer inledningsvis minskat antal mord och självmord, där människor gått ihop tillsammans för att överleva som grupp. Små tillsynes obetydliga saker som nedskräpning blir ett tecken på att individen enbart ser till sina egna intressen. Resan går från indianstammarna i dåtidens amerika, via ww2 och kriget i jugoslavien till 11 september och dagens krigsföring. Han ifrågasätter den höga andelen sjävlrapporterade PTSD-fall och problematiserar den tacksamhetskultur som riskerar alienera militärer från civila. Egentligen kräver den blott 136 sidor långa boken ett eget inlägg för att kunna bryta ner varje del, samt kontrollera alla källor som används. Jag kategoriserar den här boken i samma fack som Mills “om friheten”. Stundtals provocerande, med passager som kräver eftertanke och självrannsakan.

ISBN: 9780008168186

Nudge

Eftersom en av författarna, Richard H. Thaler, bakom boken fick 2017 års nobelpris i ekonomi känns det passande att tipsa om den. Den handlar inte på något sätt om militär verksamhet, däremot handlar den om människors beteenden och hur lite som krävs för att påverka en människa i en riktning. Att exempelvis ställa frågan “tänker du rösta?” till personer dagen innan ett val, ökar sannolikheten att de faktiskt röstar. Eller paradoxen att en ökad valmöjlighet (fler alternativ) leder till att människor istället avstår att välja. För dig som gillar beteendestudier.

ISBN: 9780143115267

Besegra utan strid

För dig som är intresserad av historia och hur psykologiska operationer utvecklats. Boken täcker psykologisk krigsföring från berättelsen om Troja hela vägen fram till de amerikanska invasionerna av Afghanistan och Irak. Boken innehåller många intressanta propagandabilder som förklaras utifrån sin tid och det bildspråk de använder. Rekommenderad läsning för dig som vill lära dig mer om informationskrigsföring och hur den kan användas mot befolkning och försvarsmakter för att bryta ner försvarsviljan.

ISBN: 9789189449930

Left of boom

Left of Boom. En särskild bok på många vis. Framförallt eftersom maskningen från CIA har lämnats kvar i boken. Vilket gör att det ibland blir svårt att få sammanhang i händelserna. Det andra är resan som författaren gör, från en ung och kaxig “jagvetbäst” hanterare till en grovt alkoholiserad och trasig människa som inte kan slita sig från jobbet trots att det äter upp honom. Har du som läser överseende med detta, är det absolut en läsvärd bok som lyfter fram komplexiteten hos människor.

ISBN: 9781250081360

The mission, the men, and me

Gorilladräkter i Bosnien, skenluftlandsättningar i Afghanistan och varför lokalkännedom trumfar satelliter. Den här boken sticker verkligen ut med sitt innehåll. Följ ett par enkla principer och våga tänka utanför boxen vid lösandet av uppgift. Boken är författad av Pete Blaber, före detta officer i ökända “Delta Force”. I boken berättar Blaber om hur han resonerat kring, och applicerat, 3M (Mission, Men, Me) på de operationer han genomfört. I boken slår han även ett stort slag för mänskliga källor och varför människor alltid kommer slå teknik på slagfältet. För dig som vill lära dig mer om ledarskap med praktiska exempel.

ISBN: 9780425236574

Katanga – Svensk FN-trupp i Kongo

Bok författad av Jonas Wærn, chef för 12 och 14 bataljonen och samtidigt brigadchef för södra Katanga. Berättelser, kartor och bilder som försöker ge en bild hur svårt uppdrag den svenska styrkan hade. Boken berättar även om de gemensamma operationerna som genomfördes med den irländska styrkan.

ISBN: 9174861573

Krig

Sebastian Junger skapade inte bara en dokumentärfilm med titeln “Restrepo”. Han skrev även en bok om sina fem resor till Korengal. En del av scenerna från dokumentären finns återgivna i boken. Under 15 månader följde han en pluton vilket har resulterat i närgångna skildringar om hur krig påverkar människor. Se filmen och läs boken.

ISBN: 9789153436966

Ett halvt år, ett helt liv

En inblick i vardagen som svensk FN-soldat under kriget i Bosnien. Följ hur människor förändras av miljön de befinner sig i, hur byråkratin inom FN och den egna svenska regeringen påverkar insatsen. Har du själv deltagit i en internationell insats kommer du antagligen känna igen dig i det sistnämnda.

ISBN: 9789176970041

Promenad i Absurdistan

En bok som har ett gäng år på nacken. Staffan Heimersson beskriver de upplevelser han var med om när han skickades att bevaka Afghanistan efter 11 september. Boken ger ett perspektiv på den komplexa nation som Afghanistan är. Där lojalitet skiftar på dagsbasis och etnicitet avgör vem som kan samarbeta med vem.

ISBN: 9146202137

De ska ju ändå dö

En spännande historielektion hur svensk underrättelsetjänst utvecklats, får man även en insyn hur författaren rekryterades och hur den svenska underrättelse och säkerhetstjänsten arbetade internationellt och nationellt för att skydda riket.

ISBN: 9789185183890

First in

Läsvärd för dig som är intresserad av hur det gick till när USA gick in i Afghanistan efter 11 september. Boken beskriver Gary Schroens resa från USA, via Uzbekistan rakt in i Afghanistan med en gammal rysk Mi-8. Förberedelserna bestod av att besöka den lokala friluftsbutiken för att inhandla utrustning och bära med sig stora summor pengar för att kunna köpa lojaliteten hos lokala krigsherrar. I boken beskrivs bland annat operationen att ta flygplatsen i Mazar-e-Sharif.

ISBN:9780891418757

Making a Night Stalker

Resan från helikopterunderhåll till crew chief (tänk kombinationen tekniker/lastmästare/skytt) beskrivet på 300 sidor. Boken beskriver David Burnetts resa från att aldrig hört talas om 160th SOAR “Night stalkers”, uttagningen och det höga utbildnings- och insatstempot som kännetecknar tjänstgöringen i enheten. Det som följer som en röd tråd i boken är känslan av att tillhöra ett brödraskap, ett brödraskap försvinner när Burnett efter fyra års tjänstgöring väljer att kliva ut i den civila världen. Sista kapitlet beskriver resan ner i ett mörkt hål mot ett självmordsförsök. Det är e ärlig bok som fokuserar på själva utbildningen och de initiala lärdomarna han drar under sina första insatser. Boken innehåller däremot ett större glapp på flera år där författaren varken redogör för verksamheten eller vad som händer i hans personligs liv. Troligtvis lär det komma i en uppföljare. Rekommenderad läsning, framförallt för de som rör sig i den flygande branschen.

ISBN: 9780999856505

Hesitation kills

Resan för en nyexad 2nd lt som påbörjar sin tjänstgöring som inhämtningsledare på en av marinkårens UAV-divisioner (system snarlikt vår TUAV) strax innan invasionen av Irak. I boken beskriver hon träningen, deployeringen till Kuwait och det första skälvande uppdraget över den Irakiska gränsen. Trots att den amerikanska lagstiftningen på den tiden inte tillät kvinnor i stridande befattningar befann hon sig ganska omgående med sin enhet framom frontlinjen. Författaren beskriver detaljerat olika skeden under kriget. Bl a hur de för första gången via UAV ledde indirekt eld, olika svåra strider som utkämpades av marinkårsenheter och hur allting förändrades när de offensiva operationerna avslutades. I slutet av boken beskriver hon resan hem, hur hon ser på de bakre enheterna med avsmak och hur främmande hennes hemland känns när hon kommer hem efter nästa ett år bortrest. Boken är rakt på sak, detaljrik utan att bli rörig. En bok som sannolikt är extra intressant för de som är intresserade av uav-verksamhet och hur även icke-stridande enheter kan hamna i hetluften.

ISBN: 978144208766

The Fighters

Chivers har tagit del av sex personers berättelser från krigen i Afghanistan och Irak. I boken får vi följa en stridspilot, en helikopterpilot, en soldat, en sjukvårdare, en infanteriofficer och en sergeant i specialförbanden. Boken tar sitt avstamp i det första flyguppdraget in i Afghanistan och fokuserar inledningsvis på hur de olika individerna kom att hamna i den amerikanska försvarsmakten för att gå över till hur människor förändras. Boken är baserad på intervjuer, författarens egna besök i konfliktområdena samt olika dokument i form av dagböcker och officiella handlingar.

ISBN: 9781451676648

Ashley’s War

Under konflikten i Afghanistan identifierades tidigt ett behov av kvinnliga soldater för att samverka med den kvinnliga lokalbefolkningen. Detta resulterade bl a för svensk del i MOT Juliette och nutida Female Engagement Teams (FET). I USA inrättades ett program där det upprättades Cultural Support Teams (CST) som stöd till SOF. “Ashley’s war” berättar dels historien om hur konceptet togs fram, dels om de kvinnor som sökte sig till programmet och tog sig igenom uttagningsprocessen. I fokus är lt Ashley White och hennes resa från national guard, via uttagningarna till högriskoperationer i Afghanistan med 75th ranger regiment. Boken ger en inblick den kulturella förändringen programmet bidrog till, individernas starka önskan om att få bidra med sin fulla kapacitet och de farhågor som fanns för utbildningen. Det jag tycker är något som ledare bör ta med sig är att det inte bara är att slänga in individer i tillfälliga grupper och förvänta sig att allt kommer gå vägen. Det krävs utbildningstid för att kunna prestera på den nivå som krävs.

ISBN: 9780062333810

Shoot like a girl

Den här boken är oväntat bred utan att för den delen bli lång. Vad som börjar som en önskan att bli stridspilot, mynnar på grund av olika händelser ut i att Mary istället blir helikopterpilot och flyger MEDEVAC i Afghanistan. Ett genomgående tema är hur hon konstant behöver slåss emot förutfattade meningar. Men det som ligger under detta är hennes jakt på tillhörighet och människor som hon kan lita på. Boken berättar om hur de väljer sin anropssignal “Pedro”, hur de stödjer ett danskt förband med MEDEVAC (återges i dokumentärfilmen Armadillo) samt när det som inte får hända sker. Helikoptern blir utsatt för kraftfull beskjutning och behöver nödlanda ute på den afghanska landsbygden. Det är en bok som går rakt på sak, snurrar inte in sig i tekniska termer eller liknande. Författaren redogör för sina misstag och de lärdomar hon dragit. Väl värd att läsa.

ISBN: 9781101988435