Din EOBUSARE i gryningen

FIR: Garmin Foretrex 601

Garmin Foretrex 401 har varit något av en standard bland militär personal när det gäller en handledsburen GPS. Jag har använt 401:an sedan 2011 för både verksamhet i tjänsten i form av snabb loggning av koordinater och riktningar. Därtill har den tillsammans med ett pulsband fått fungera som en större löparklocka. Sju (7) år senare fungerar den fortfarande ypperligt och den enda nackdelen som jag identifierade var den korta batteritiden. Garmin Foretrex 401 kunde bokstavligt talat äta batterier på löpande band, vilket inte var optimalt i områden där tillgången till batterier kunde vara snål. Därav var det dags att uppgradera till nästa modell, Foretrex 601.

Enhet, handledsband med förlängare, usb-kabel

Fakta (från tillverkarens hemsida)

Fysiska mått: 7,4 x 4,3 x 2,3 cm (Foretrex 401: 7,5 x 4,3 x 2,3 cm)
Vikt: 88 g med batterier (Foretrex 401: 87,3 g)
Vattenklassning: IPX7 (Tillfällig exponering för vatten på upp till en meters djup i upp till 30 minuter)
Batteri: 2 AAA-batterier (medföljer inte)
Skärmtyp: 200 x 128 bildpunkter (Foretrex 401: 100 x 64 bildpunkter)
Skärmstorlek, B x H: 2,0 tum diagonalt (Foretrex 401: 1,6 tum)
Batteritid: Överstiger 48 timmar i GPS-läge, upp till en vecka i UltraTrac™-läge, upp till en månad i klockläge (Foretrex 401: 17 timmar)

Övrigt (urval av relevanta egenskaper):
MIL-STD-810-kompatibel: värme, stötar, vatten (Mer om MIL-STD-810)
Kompatibel med glasögon för mörkerseende
GPS-/GLONASS-/Galileo-stöd
Sparade spår: 100/200 punkter per spår
Klockfunktioner: tid/datum, klockläge, 24-timmarstid, GPS-tidssynkronisering, automatisk sommartid, väckarklocka, timer, stoppur, tider för soluppgång/solnedgång
Smartaviseringar (gör det möjligt att ta emot e-post, sms och meddelanden från din mobila enhet direkt på handleden)
LiveTrack ( om du vill tillåta andra att följa din resa (inom mobiltäckningen))
Garmin Connect (Bluetooth)

Har du tidigare använt Foretrex 401 kommer du känna igen dig direkt i 601. Samma storlek, samma knappologi och samma menyer. I stort är det en uppfräschad 401 med ett par extra funktioner, där den största förändringen prestandamässigt är betydligt längre drifttid samt att användaren nu kan använda inte bara det amerikanska GPS-systemet, utan även det ryska GLOSNASS och europeiska GALILEO vilket borgar för bättre täckning oavsett var du befinner dig på jorden. Garmin har utökat storleken på skärmen och ökat upplösningen vilket märks jämfört med sin föregångare. Menyerna upplevs snabbare, symbolerna mycket mjukare och inte lika komprimerade när jag klickar mig omkring.

Nutidens melodi med all teknik är att den ska kunna kopplas upp mot mobiltelefoner. Garmin Foretrex 601 är inget undantag. Brukaren har möjlighet att ansluta enheten till sin smartphone via bluetooth för att dels överföra rörelsedata (precis som en modern löparklocka), dels för att via LiveTrack kunna överföra i realtid hur han eller hon rör sig samt att kunna läsa inkomna meddelanden till telefonen. Det finns det vill säga en del civila bekvämlighetsapplikationer som du kan välja att använda istället för att ha en separat klocka.

Kompass

En trevlig funktion som jag saknade med 401 är möjligheten att stänga av ljuset från enheten. Håller du in strömknappen på enheten kommer du få en meny presenterad med några val. NVG-läge, klock-läge eller stänga av enheten. NVG-läget innebär i praktiken att du inte kommer våda-tända enhetens bakgrundsbelysning  (vilket skiftat från varm orange till kallt blått), hur det fungerar ihop med bildförstärkare låter jag vara osagt. Klock-läge innebär att skärmen helt går över till att enbart visa digital tid.

De gummerade knapparna, tillsammans med den låsbara batteriluckan ger 601 ett mer robust känsla jämfört med 401. USB-porten har även den placerats under batteriluckan istället för en separat del.

Vad är skillnaden mellan 601 och 701?

Skillnaden mellan de två modellerna är att 701 har en ballistikapplikation från Applied Ballistics. Vilket innebär en prisskillnad på 3700sek. Hur den fungerar, om det är värt investeringen eller ej överlåter jag till någon annan att utvärdera. Det jag kan säga är att de 600kr som skiljer Foretrex 601 från 401 är välinvesterade kronor. Pris från tillverkare ligger på 2699kr, men det finns återförsäljare som saluför modellen för 2000kr då och då. För dig som vill ha en multifunktionell handburen GPS som fungerar i tjänsten såväl som på fritiden är Garmin Foretrex 601 sannolikt det du letar efter.

Föregående

Sveriges bästa ledarskapsutbildning?

Nästa

Vår stundtals skeva uppfattning om erfarenhet

2 kommentarer

  1. swedishvikingwolf@hotmail.com'

    Hej,

    Ser att du använder en Foretrex 601. Har en fråga till dig, när du använder läget “GPS + Galileo” Får du upp satelliterna från Galileo på din signaldisplay där antalet satelliter och signalstyrkan visasas? Skulle vilja höra din erfarenhet om Foretrex. Min display visar en mycket svag Galileo satellit…

    Misstänker att det är något fel på min enhet, se länk: https://swedishvikingwolf.wordpress.com/2021/06/13/foretrex-update/

  2. Móði

    Har inte testat att köra med både GPS och Galileo. Får testa och återkomma.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén