Din EOBUSARE i gryningen

Försvarsmakten köper in skyddsglasögon

Det har gått några år sedan Försvarsmakten införskaffade de skyddsglasögon som personalen använder idag. Dagens system består av tre (3) olika glasögon; glasögon med utbytbara skalmar, “goggles” samt “low profile goggles” (björnbuse-glasögonen). Den senaste upphandlingen innefattade 45.000 enheter av två (2) modeller. Mottagandet av glasögonen har varit blandat genom åren av flera anledningar. Personalen i internationell tjänst skapade en tydlig trend med skyddsglasögon från Oakley, även om glasögonfloran blivit något mer nyanserad under de senaste fem (5) åren.

Nu är det återigen dags för en upphandling av skyddsglasögon, ett kontrakt som anges ha en löptid på sju (7) år och totalt innefatta 25.500 enheter.

Den totala mängden delas upp mellan tre (3) olika glasögontyper där samtliga ska ha utbytbara linser. Bland annat ska det finns linser som skyddar mot grön laser, vilket är en tydlig indikator på den teknikutveckling som skett på stridsfältet där allt fler har tillgång till olika lasermoduler, exempelvis PEQ.

Goggle system – 15.000, incl.
One clear lens
One grey lens
One yellow/amber
 One IR laser protection lens
 One IR and Green laser protection lens

FMV

Värt att notera är att den här upphandlingen inte nödvändigtvis kommer resultera i samma modeller av skyddsglasögon som redan är inköpta. FMV skriver enbart vilken skyddsnivå som glasögonen ska uppfylla, samt att de behöver vara kompatibla med de glasögonbågar som eventuellt kan behöva monteras.

specific design may differ from the different models specified in this specification, for example the spectacles system shall not have removable temples and the low profile goggle may be a model with one lens covering both eyes.

FMV

I september stänger det initiala fönstret för att lämna in ansökan, därefter är nästa deadline för anbud i december. I januari beräknar FMV välja en leverantör.

En växande organisation ställer krav på mer personlig utrustning. Det vill säga, det kommande försvarsbeslutet kan mycket väl innebära förändrade kvantiteter på en rad upphandlingar.

Föregående

Öva och pröva logistiken

Nästa

Försvarsmaktens fysiska standard

4 kommentarer

 1. pjonsson746@gmail.com'

  Per Jönsson

  Hoppas det blir glasögon som kan slipas så att man slipper en insatt båge.

 2. grunberg.johannes@gmail.com'

  Harz

  Finns det förband som använder lågprofilglasögonen? Enda gången jag sett de användas var när mitt GMU-kompani hade brist på de mindre skyddsglasögonen.

 3. tomislavoscarsson@gmail.com'

  Tommy Oscarsson

  Ok, hoppas på modeller som är en aning bredare än nuvarande. Svårt dock när man gör slut på befintliga modellen med insats som inte passar.

 4. Emigranten@protonmail.com'

  Jonas Eriksson

  Hoppas de inte köper 3M glasögon, de funkade ju inte alls och immade igen helt när man använder dem, googels då alltså.
  Även här märkligt man inte köper in saker som är testade typ ESS, RileyX etc utan väljer något som få (mig veterligen) använder.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén