Marknaden för mindre ryggsäckar som går att bygga ihop med brukarens stridsutrustning blir allt fler. En produkt som har funnits under längre tid på marknaden är Haley Strategic FlatPack. Ryggsäcken är framförallt konfigurerad för att gå ihop väl med företagets egna stridsselar, men eftersom fler företag investerat i att använda “swift clips” är det möjligt att bygga en hel utrustningslinje med olika tillverkare utan svårigheter.

Fakta (från tillverkarens hemsida)

Designed with a unique expandable gusset system, the D3 FlatPack is an assault pack that can go from an almost flat profile when compressed to 600 cubic inches when completely expanded.

In its compressed state, the D3 FlatPack can run a 1 liter hydration bladder in the main compartment with additional small items like batteries, energy gels and chem lights stored in the dedicated admin chamber. Expanded, the main compartment can fit a fully loaded D3CR™, a helmet or a jacket while the admin can fit electronics and/or small binoculars. The FlatPack features a new chest strap to add stability and comfort while under load.

The FlatPack integrates with a D3CR™ or D3CR-H™, replacing the H harness with the pack straps, to create a light reconnaissance, patrol or an EDC worst case scenario rig. The FlatPack will also molle into any PALS based nylon system including plate carriers, assault vests or other packs with external PALs webbing.

Although designed with the Special Operations end user in mind, the D3 FlatPack also makes an excellent everyday pack for civilians looking for a very compact carry bag that doesn’t scream military. Able to safely transport electronics such as the iPad, MacBook (12″) or any laptop or tablet up to 8″ x 12″, the padded inner chamber can also hold a number of items ranging from books and periodicals to digital cameras.

Comes With
Flat Pack
Shoulder Straps
Pair of Side Straps for D3CR Attachment

Ryggsäcken består av tre (3) utrymmen. Två (2) mindre varav det övre löper längs hela ryggsäcken ned till botten. Själva huvudutrymmet är sektionerat i ett utrymme för vätskeblåsan (alternativt elektronik) samt huvudförvaringsutrymmet som är expanderbart. Ryggsäcken expanderas (och komprimeras) med hjälp av dragkedjor som löper runt hela ryggsäcken. Dragkedjorna känns rejäla men utan att vara bulkiga. Samtliga dragkedjor är försedda med dragskor med svarta plastdetaljer.

Själva utrymmet för vätskeblåsan är vadderat vilket är att föredra om man vill bära med sig lite elektroniska prylar som behöver lite extra skydd. Då längden på ryggsäcken är ca 32 cm innebär det, precis som tillverkaren skriver, att utrymmet för en stor vätskeblåsa är begränsat. Ett exempel skulle vara att använda camelbaks vätskeblåsor som är utformade för löpning.

Utöver att det är möjligt att ta bort axelremmar relativt enkelt medföljer även två (2) extra sidoremmar för att kunna bygga ihop ryggsäcken med en stridssele som har swift clips. Jag monterade ihop ryggsäcken med Micro Fight Chassi från Spiritus Systems. Enkel montering och skapar en möjlighet för att anpassa utrustningen efter uppgift. Axelremmarna är dels försedda med kanaler för exempelvis slangen till vätskeblåsan. De är även försedda med en bröstrem om du verkligen vill hålla ryggsäcken på plats samt kardborre för att kunna justera efter behov. Fästpunkterna är inte exponerade mot bröstkorgen utan skyddas av axelremmarna vilket är en uppskattad detalj.

Ryggsäcken är normalt försedd med fästpunkter för att enkelt fästa ryggsäcken på ett kroppsskydd. Nu valde jag modellen som inte har den möjligheten då jag ville ha en grå ryggsäck som även skulle fungera civilt. Det är nämligen så att “distruptive grey” saknar såväl fästpunkter som kardborre på framsidan för att den ska sticka ut lite mindre. Se bilden nedan för att få en uppfattning om hur mycket plats FlatPack skulle ta på ett kroppsskydd 12.

Överlag ger ryggsäcken ett stabilt intryck. I grundutförandet är den slimmad och bygger inte på för mycket jämfört med många andra ryggsäckar, samtidigt finns det mycket utrymme att använda när den expanderas.

Beroende på leverantör ligger prisbilden på mellan 1900 och 2300kr.