Något “afghanistandoktrinen” medförde var att belysa vikten av sjukvård, framförallt soldatens egen förmåga att ta hand om sig själv och sina kamrater i ett initialt skede. Med det kom så också behovet av dedikerade sjukvårdsfickor där den enskilde kunde bära med sig blodstoppande förband, avsnörande förband och liknande. I den här artikeln kommer tre olika fickor att stå som exempel för olika typer av lösningar. De kommer inte att jämföras för att avgöra vilken tillverkare eller modell som är “bäst i test”. Samtliga fickor har sina styrkor och svagheter där det i slutändan är ditt behov (och ekonomiska ramar) som styr vilken modell som är att föredra.

S.O. Tech – BLOCS Small Zippered Med Pouch A1

Specifications and Features:
• General purpose pouch for organizing your gear
• Mounting requires 2 MOLLE slots
• MOLLE and belt compatible
• Red pull tab for quick access
• Large zipper pulls ideal for use with gloves
• Material: 500D Cordura®

 • Storlek: 17,77cm (H) x 12,7cm (B) x 7,62cm (D)
 • Molle: 2×3
 • Tillverkningsland: USA
 • Pris: 37 USD
https://sotechtactical.com/products/blocs-small-zippered-med-pouch

ATS Tactical Medical Pouch Small

 • Storlek: 11 cm (B) x 17,8cm (H) x 12 cm (D)
 • Vikt: 255gr
 • Molle: 3×6
 • Made with 500 Denier Cordura
 • Tillverkningsland: USA
 • Pris: 52 USD
https://atstacticalgear.com/medical-pouch-small/

Blue force gear Micro Trauma Kit NOW!

 • Storlek: 15,2 x 9 x 6,3 cm
 • Molle: 3 x 2
 • ULTRAcomp® High-Performance Laminate,
 • Tillverkningsland: USA
 • Pris: 90 usd
https://www.blueforcegear.com/micro-trauma-kit

Precis som tidigare nämnts i artikeln om flerbruksfickor påverkar olika val av material hur lätt fickan är att arbeta med. Grövre material innebär att fickan blir tåligare men samtidigt jobbigare att montera. Det innebär även att mer vatten kan samlas i tyget vilket innebär att fickan blir tyngre, och tar längre tid att torka ur. Här sticker Blue Force ut eftersom den till stor del består av laminat, vilket håller nere vikten. Men risken är till slut att laminaten blir trött i materialet och töjs ut.

Gemensamt för samtliga fickor är närvaron av olika “tampar” som användaren ska kunna dra i för att snabbt öppna fickan och komma åt innehållet. S.O Techs-ficka är i princip en flerbruksficka med stor öppning och en dragtamp.

Intern förvaring ATS Tactical Medical Pouch Small

När det gäller intern förvaring är min erfarenhet att den lösning som Tardigrade använder sig av, nämligen elastiska band närmast kroppen och nätförvaring ytterst är den enklaste att hantera. Framförallt när fickan är öppen och man har tyngre prylar i de elastiska banden (exempelvis multitool) då de annars får fickan att vika sig något vilket gör det svårare att stänga. Jag föredrar även personligen att det finns någon form av intern lösning för förvaring för att undvika att allt ligger löst i fickan. Blue force har integrerat en liten flärp som kan användas för att säkra materiel med hjälp av ett snöre.

ATS Tacticals-ficka hra funnits länge och låg i framkant vad gällde sjukvårdsfickor som kunde enkelt avmonteras och monteras under användning. Här finns möjlighet att montera fickan på det sätt som ger dig mest kraft för att riva av fickan från kardborre-plattan.

Avslutningsvis

“Less is more” är gällande för personliga sjukvårdsfickor. Du kan inte bära med dig allt som kan vara bra att ha vid ett masskadeutfall. Det är viktigt att enhetens utrustningslista speglar den dimensionerande verksamheten och hur sjukvårdstjänsten ser ut i stort. Har du tillgång till avancerad sjukvårdare med stor ryggsäck, eller är din sjukvårdare mer beroende av att alla bär mer utrustning på sig? Räcker det att snabbt kunna stoppa stora blödningar för att det är det ni får utbildning på? Som med så mycket annat måste du och dina chefer ställa frågor och göra realistiska avdömningar på vad som är “need”, och vad som är “nice”.

Kolla in @competitiveshooters reel på instagram om just IFAKs för mer djupgående snack om sjukvårdsfickor och hur du kan tänka.