Midjeväskorna gjorde en comeback under Afghanistan och Irak-eran bland militära enheter. De kan sägas varit en vattendelare där vissa föredragit lösningen medan andra totalt förkastat den. Man kan säga att midjeväskorna numera har genomgått en transformation där de numera går att fästa i underkant på kroppsskydden som en extra flerbruksficka. I skuggan av den utvecklingen har en annan variant växt fram. Nämligen en flerbruksficka som kan placeras över bältesspännet.

Luminae OTB (Over the belt) Pouch är just en sådan lösning. Tanken är att användaren trär på fickan samt ett spänne på bältet för att sen, när bältet är igenknäppt, dra fickan över bältesspännet och knäppa i en förankringspunkt.

Luminae är förövrigt ett företag baserat i Skottland med en mindre produktlinje som fokuserar på mindre fickor och utrustningsdetaljer som underlättar bärandet av specifik utrustning.

Bältesöglorna är 7,5cm breda och är försedda med mjuk kardborre på insidan, vilket medför att om du har ett utrustningsbälte med hård kardborre på insidan (exempelvis för att fästa i ett inre bälte) kommer fickan att stanna på sin plats även när bältet är öppet.

Fickan är annars (utan förankringsdelen) 25 cm lång. Den är (tom) ca 10cm hög och 3 cm djup. Packad kan fickan expandera till omkring 13 cm i höjd och 9cm i djup. Det är med andra ord ingen jättestor ficka i volym, samtidigt kan den bära exempelvis en TQ och lite sjukvårdsutrustning vilket kan vara fullt tillräckligt. Det som sticker ut är att fickan inte är försedd med någon form av dräneringshål vilket annars brukar vara standard.

Insidan av fickan försedd med kardborre och “senilsnöre”.

Insidan av fickan är försett med kardborre längs ryggpartiet samt ett “senilsnöre” för att fästa materiel i. Ovansidan på fickan har två elastiska öglor som kan nyttjas för lysstavar eller liknande materiel.

OTB Pouch placerad över bältesspänne.

Fickan är försedd med två dragkedjor för att underlätta öppnande av fickan från två olika riktningar. Över plastspännet finns en flärp som användaren kan dra i för att fösa undan fickan när det är dags att öppna bältet.

Materialet är en blandning av laminat och cordura. Fickan väger in på ca 90 gram vilket är en tacksam vikt för mängden förvaringsutrymme man får. I synnerhet på en yta som annars är tom. Priset ligger på ca 46 pund vilket blir strax över 600 svenska kronor. En helt okej summa för en flerbruksficka. Nackdelen är att Storbritannien valde att kliva ut från EU vilket medför ytterligare avgifter som man behöver ta med i beräkningen.

Det kommer bli intressant att se hur det känns att bära utrustning i fickan och hur det eventuellt påverkar såväl komfort som rörelsemönster.