Din EOBUSARE i gryningen

Under Armour HeatGear Tactical T-Shirt

Det finns antagligen lika många anledningar till att använda en funktionströja som att inte använda en men när du väl börjat använda en så kommer det vara svårt att gå tillbaka till en vanlig t-tröja. Så är fallet med Under Armours heatgear t-shirt. Efter att sprungit runt i sommarsolen med genomvåt t-shirt under uniformen bestämde jag mig för att testa en funktionströja. Jag har tidigare brukat en långärmad funktionströja från Nike under mina träningspass var väldigt nöjd med hur pass bra den transporterade bort svett och svalkade ner kroppen. Men då den var både långärmad och blå så fick jag leta upp något mer passande för gröntjänst. Efter mycket sökande på nätet efter vettiga alternativ så föll valet på Under Armour och en av deras heatgear-tshirts.

I det här inlägget tänker jag gå igenom vad som gör den här funktionströjan till ett bra köp och vad man bör tänka på innan man skaffar sig funktionskläder av liknande material.

Innan vi går vidare vill jag börja med att säga att jag medvetet valt att inte göra några jämförelser med funktionströjor i naturmaterial eller de funktionströjor som tillhandahålls av Försvarsmakten. Som jag kommer komma in på senare är inte Under Armours tröjor, eller någon annan tillverkares funktionströjor, utvecklade enligt Försvarsmaktens riktlinjer och ska inte användas som ett substitut för flamsäkra kläder. Med det sagt går vi raskt vidare till info om tröjan.

Innan du springer iväg och handlar en funktionströja  bör du ha kollat upp hur storlekarna är. Eftersom tröjorna oftast görs tajta för bästa fukttransport kan det vara så att man måste gå upp en eller två storlekar för att överhuvudtaget kunna komma i sin tröja. Min erfarenhet (som verkar delas av andra) är att man bör gå upp en storlek när man ska införskaffa sig en t-shirt från Under Armour. Detta till trots upplever jag tröjan som en aningens kort för att det inte ska krypa upp under fälttjänst, men å andra sidan delas detta problemet med många t-tröjor som man får sig tilldelat. Trots att tröjan sitter tajt känner jag mig aldrig hämmad när jag rör mig utan jag får snarare känslan av att jag inte har någon tröja på mig överhuvudtaget. Tröjan är både lätt och tunn vilket bidrar till ökad komfort för brukaren.

Precis som alla andra tillverkare slänger sig Under Armour med lite väl fancy namn för tröjans “built in technology”. I detta fallet så är det ArmourBlock och heatgear de två “teknologier” som används. Med vad innebär de coola namnen egentligen? Detta är vad tillverkaren själv säger;

ArmourBlock™
Armourblock™ technology neutralizes the microbes that cause odor before there’s any odor at all. The result: moisture transport with maximum scent suppression.

HeatGear®
For when it’s hot. Keeping athletes cool, dry, and light. Ideal use: Extremely warm weather. Over a decade ago, HeatGear®, the original second skin layer, sparked the revolution of performance apparel.

Så det som det egentligen handlar om är funktioner som alla tillverkare stoltserar med men som alltid heter något annat. Det som skiljer Under Armours-tröja från konkurrenterna är dess lukt under och efter användning. Till skillnad från många andra tröjor som luktar svett eller ammoniak efter användning luktar UAs tröja nästan lite “fruktigt”. Även trots att man svettats rejält och härjat runt i skogen så håller tröjan vad den lovar i form av doft.

Som tidigare sagt sitter tröjan väldigt tajt vilket underlättar för avtransporten av fukt. Även trots att man rör sig mycket i varmt klimat känner man sig aldrig svettig utan fukten drivs bort direkt från kroppen och igenom tröjan till ytterplagget. Men eftersom svett är kroppens naturliga sätt att kyla ner sig så måste detta kompenseras på något sätt. I det här fallet så är plagget så pass tunt att varje vindpust känns som en isande vind som kyler ner kroppen. Inte dåligt, speciellt när det är en varm vindpust som kommer.

Plagget är gjort av 82% Polyester och 18% Elastan så det krävs inte en raketforskare att förstå att plagget inte ska vara nära lågor. Tillverkaren sätter smärtgränsen för värme vid 350 fahrenheit, vilket är ungefär 177 grader celcius. Det vill säga plagget är inget du tar på dig som rökdykare eller om det är hög risk för extrem värme. Hur som helst så är det detta materialet som tillsammans ger plagget sin töjbarhet och förmåga att transportera bort fukt effektivt.

Jämför man med försvarets gröna t-shirt i bomull ser man direkt en färgskillnad. Funktionströjan är i färgen “Marine Olive drab” vilket gör att den är väldigt mycket ljusare än vad försvarets gröna tröja är. Detta är något som överlag gäller utrustning i färgen OD men som man bör har i beaktande när man köper kläder som man avser att använda i tjänst.

Precis som andra funktionsplagg ska den här tröjan tvättas kallt (30 grader), utan mjukmedel och blekningsmedel. Helst av allt ska man låta tröjan hänga och torka på ett tvättstreck för att vara säker på att den bibehåller sin funktion.

“Så varför ska man skaffa sig en Under Armour Tactical T-shirt?” – är en fråga du kan ställa dig. Min fråga till dig är “Varför ska du inte skaffa dig en?” Det enda som talar emot den här tröjan är dess förmåga att utstå extrem hetta och lågor. Utöver det så finns det ingen anledning till att inte skaffa sig ett exemplar. Om du inte avser att använda den i tjänst så fungerar tröjan ypperligt som träningströja, både på gymmet och i löpspåret. För fjuttiga $25 så kan man köpa sig mindre svettiga fältdygn och behagligare löppass. Du kommer inte att ångra dig.

Föregående

Modifiera din stridsväst 2000 Del 1

Nästa

Wrist coach

2 kommentarer

 1. bengan_12@hotmail.com'

  I19

  Hej!
  vet du någon bra sida där man kan göra en stororder? Ca 35 UA T-shirts. Färg: Grön.

  Mvh

 2. admin

  Jag hade personligen köpt direkt från tillverkaren. Kostar inte många kronor per tröja.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén