Din EOBUSARE i gryningen

Försvarsmakten letar efter nya rödpunktsikten

I veckan dök det upp ett förfrågningsunderlag från FMV. Det ser ut som att Försvarsmakten är ute efter ett nytt rödpunktsikte till både AK5 C/D, samt TKSP. Inköpet till automatkarbinen rör sig inledningsvis om 5000 sikten, som ska börja levereras 2018.

Det nya siktet kommer bli betydligt mindre och lättare än det nuvarande Aimpoint CS (L: 130mm B:66mm H:67mm Vikt: 390gr). Det minskar framförallt den totala vapenvikten för soldaten, dessutom innebär det att siktet kommer ta mindre plats på vapnet när det exempelvis ska monteras i ett fordon. Det nya siktet får enligt FMV:s dokument inte vara större än 90mm i längd, 50 mm i bredd och 60mm i höjd samt inte väga mer än 230gr. Det här i sig är inga konstigheter för marknaden att uppfylla med den redan existerande produktfloran. Däremot tillkommer en del specifika krav som väldigt snabbt minskar antalet potentiella produkter. Exempelvis anger FMV att det ska minst finnas tio (10) olika inställningslägen för ljusstyrka. Minst 20000 timmars drifttid. “Flipup”-lock samt att ett sikte inte kan observeras på avstånd från tio (10) meter och däröver. Själva rödpunkten ska vara 2 MOA och den optiska axeln ska vara mellan 30 och 32mm.

Det här tillsammans med en rad olika militära standarder (MIL-STD och STANAG), visar att Försvarsmakten vill ha välanpassat sikte för automatkarbinen som fungerar väl i samtliga klimatzoner i världen. Det är inte heller långsökt att tänka att man tagit höjd för det framtida inköpet av en ny automatkarbin när man definierat att siktet ska klara av stötar från minst 100 000st 7,62.

Man har även lärt sig av missarna med det nuvarande rödpunktsiktet och tagit höjd för att utkastade tomhylsor inte ska träffa siktet på väg ut.

Spontant finns det två sikten från Aimpoint som kan tänkas passa in på den här kravbilden, med några smärre justeringar. Först och främst är det Aimpoints Micro T2, vars initiala nackdel är just den optiska axeln. För att uppnå 30-32mm krävs att siktet monteras på deras micro spacer. Vilket är ett litet ingrepp i sammanhanget. Om siktet möter upp samtliga angivna militära standardiseringar låter jag vara osagt, även om det verkar osannolikt att de inte skulle klara av att leverera en sådan produkt.

För den som är intresserad av att läsa detaljerna finns hela förfrågningsunderlaget på FMV:s upphandlingssajt (konto krävs). Sista datumet för att lämna anbud är den 21 juni 2017.

Föregående

Alltid redo

Nästa

Fem befattningar du sannolikt inte kände till

2 kommentarer

  1. andreas@sonata.se'

    Andreas

    De har även en RFI ute för liggunderlag.

  2. Ssundber@kth.se'

    Sebastian

    Hur går det här framåt då??

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén