Din EOBUSARE i gryningen

Aimpoint förser försvarsmakten med CompM5 och MPS3

I maj förra året publicerade FMV, på uppdrag av Försvarsmakten, en upphandling gällande rödpunktssikten till automatkarbiner samt understödsvapen. Upphandlingen verkar nu ha vunnits av Aimpoint (som levererat nuvarande rödpunktsikten). Affären uppgår till 20 miljoner svenska kronor och innehåller både CompM5 och MPS3.

After earlier this year the NATO Support and Procurement Agency (NSPA) contracted Aimpoint to supply MICRO T-2 red dot sights including transportation bags for an amount of up to €5.5 million for the Finnish Defence Forces (to be delivered by the end of 2018; story here), the manufacturer and innovator in red dot sighting technology has now also been awarded a contract worth over SEK20 million from the Swedish Procurement Office (FMV) to supply CompM5 and MPS3 red dot sights to the Swedish Army. Aimpoint won the tender conducted in open international competition.

The Aimpoint red dot sights have been in operational use by the Swedish Army for many years,” Lennart Ljungfelt, President of Aimpoint, explains. “We are proud that the Swedish Army has once again chosen Aimpoint products. This underlines their satisfaction with Aimpoint and our products.”

Bild: Aimpoint

CompM5 släpptes förra året av Aimpoint och är så leddes ett nytt sikte på marknaden. Siktet drivs med AAA-batteri, väger ynka 238gr (enbart siktet väger 148gr) och har 2MOA. Priset civilt ligger kring $700-$1000 civilt, beroende på tillbehör. I upphandlingen angavs det att det initiala köpet skulle innefatta 5000 sikten och att leveransen skulle påbörjas 2018 till Försvarsmakten.

Bild: Aimpoint

Aimpoint MPS3 är ett äldre sikte (släpptes 2007) och är framtaget för tyngre understödsvapen likt tunga kulsprutor. Siktet drivs på AA-batteri, har en drifttid på 80.000 timmar och är även det 2MOA.

Tack till Andreas för tipset.

Föregående

Knäböj på ojämnt underlag ger ingen extra effekt

Nästa

Uppföljning Olympus TG-5

3 kommentarer

 1. simonknutsson92@gmail.com'

  Simon

  Känns som ett bra val rent spontant!
  Mina tankar går till siktlinjen på siktet som blir högre än nuvarande rp. Det är iaf det jag tolkar av bilder på siktet. Ak5 brister i min värld redan med dagens sikte i just att kolvkamen inte går att anpassa till ett rp-sikte. Förhoppningsvis finns väl ak6 ute på förband inom en framtid, hoppas bara den fyller det tomrummet!
  Tankar?

  Ursäkta om det var rörigt skrivet!

 2. hallberg95@gmail.com'

  JH

  Vet ni något om hur det går med att få ut dessa sikten på förband?

 3. Móði

  De har börjat lämnas ut till personalen.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén