Det börjar dyka upp allt fler veterandrivna företag på klädmarknaden. En del av dem riktar specifikt in sig på den amerikanska marknaden och kunden som vill kunna bära sitt vapen dolt och bekvämt, utan att utmärka sig själv från mängden. Viktøs är inget undantag. Företaget siktar in sig på framförallt skyttar, men även de som vill ha funktionella vardagskläder. För mig som i princip uteslutande bär ett par lundhagsbyxor kändes det naturligt att prova ett par shorts för att inte duka under i den nuvarande värmeböljan.

Viktøs Kadre Shorts

Fakta (från tillverkaren)

Attackposture™ Fit
4way Stretch Poly Chassis
Padded Waistband
Oversized Belt Loops Fit Tactical Belts
6 Auto-Lock Zippered Pockets
Knife / Flashlight Pocketing

Material:
92% Polyester
8% Spandex

Pris från tillverkare: $75

Shortsen känns otroligt tunna i materialet utan att för den delen framstå som skört. Spandexen hjälper helt klart till att skapa ett följsamt plagg som rör sig utan att fastna över låren. Innanmätet i byx- och backfickor består av nät vilket tillsammans med ventileringshålen på insidan av låren underlättar för att vädra ut värme. Jag har burit shortsen nu under en period när det varit kring 25-30 grader varmt utan att uppleva att det blir någon form av ansamling av svett där tyget ligger mot hud. Den enda punkten som jag upptäckt inte ventilerar och genererar värme är (inte helt oväntat) den förstärkta midjan. Midjan är nämligen vadderad för att skapa stabilitet och lite dämpning vid bärande av stridsbälte. Därtill är hällorna extra breda för att möjliggöra användandet av breda bälten.

Undantaget de små fickorna för ficklampor eller kniv, är samtliga fickor, sex (6) stycken till antalet, försedda med dragkedjor. Dragkedjorna löper smidigt och låsfunktionen ser till att de håller sig stängda. Fickorna i sig är rymliga och det är exempelvis inga problem att få ner en handkamera i benfickorna på shortsen, utan att den för den delen slänger runt benet när man rör sig.

Jag gillar framtoningen shortsen har. De skriker inte friluftsliv utan smälter in i en urban miljö, samtidigt som de erbjuder de funktioner som man annars förknippar med friluftsmärken som Fjällräven, Haglöfs eller Lundhags. Det jag framförallt har uppskattat är att det stundtals känns som att bära ett par idrottsshorts. Till skillnad från vanliga shorts (exempelvis cargo) upplever jag att shortsen inte skulle vara ett hinder om jag behöver gå ner på huk, eller behöver klättra över ett staket eller liknande.

Överlag ger shortsen ett gott intryck och verkar vara av bra kvalité på såväl material som själva designen. Det kommer bli spännande att fortsätta nyttja shortsen ute i obygden, samt att testa vad de går för på en skjutbana.