Förmågan att kunna genomföra ett omhändertagande av en skada (på dig själv eller din kamrat) har varit ett ständigt återkommande ämne under soldatutbildningar. Sedan insatsen i Afghanistan har den personliga sjukvårdsutrustningen förändrats och förbättrats successivt med mer kvalificerad utrustning. Det har gått så pass bra att vi nu börjar se baksidan av myntet. Den enskilda soldaten bär med sig mer sjukvårdsmateriel än tidigare, materiel som tar plats på kroppsskydd och i benfickor. Detta innebär mer vikt och framförallt att soldaten växer i omfång för att få med sig all utrustning som är ordersatt. Pendeln har börjat svänga tillbaka till att hitta mer “slimmade” lösningar utan att för den delen tulla på kvalitén (i det här fallet förmågan att kunna göra ett effektivt omhändertagande).

Blue Force Gear har profilerat sig som en tillverkare av lättviktsprodukter. Bland annat magasinsfickor med väldigt låg profil. Därför var det dags att löpa linan ut och prova en mindre sjukvårdsficka som kan monteras på ett byxbälte utan att vara i vägen.

Fakta (från tillverkarens hemsida)

The Micro Trauma Kit NOW!, or Micro TKN, is the smallest version of the Trauma Kit NOW! for every day carry.  It is designed to hold essential lifesaving medical supplies on a belt.

The Micro TKN was designed as an EDC trauma kit for law enforcement professionals, prepared citizens, or hunters.  Deployment of critical first aid supplies can be done with one hand or a single finger from either the left or right side by pulling the BLIP featured pull tabs.  The Micro TKN consists of two main components – the outer MOLLE or Belt mounted pouch utilizing the Ten-Speed technology, and a removable insert that keeps medical supplies organized.

The front outer pouch features a laser cut cross with several signal indicators – black insert, red, or highly reflective glow-in-the-dark insert.  The end user can decide which indicator works best for their use or leave all the inserts out for a pattern matched front for maximum concealability.

This Trauma Kit was designed around a specific medical supply load out specifically designed for small form, low bulk applications.  We highly recommend purchasing the “filled” kit to get the greatest protection and usability.

For those wanting to fill an “empty” Micro TKN with their own supplies – be advised the pouch is very small and difficult to load with off the shelf trauma dressings or other components.  The filled pouch is roughly the same size as a 6″ Israeli bandage in the original packaging.

Precis som tillverkaren anger på sin hemsida, det här är en liten ficka (ca 16cm L x 9cm H), vilket innebär att du inte kan ta ditt tilldelade första förband (oavsett modell) och trycka i tillsammans med andra “bra att ha” saker. Blue Force Gear erbjuder möjligheten att köpa fickan fylld med sjukvårdsmateriel, vilket absolut är ett alternativ för dig som inte tjänstgör i Försvarsmakten och därmed har tillgång till sjukvårdsutrustning. Då innehåller fickan följande:

ADVANCED KIT SUPPLIES

1) QuickClot Combat Gauze
2) HyFin Vent Chest Seal (2 seals included)
3) Cleer Medical Trauma Bandage 4” Flat Pack
4) Decompression needle
5) Six 2” x9” Frog Tape
6) Size 28 Nasopharyngeal Airway
7) Heavy Duty Medical Gloves in tan (1 pair)

Jag valde att köra på en tom ficka och sen fylla med egna grejer (snarlikt innehåll). När det kommer till att fylla upp micro trauma kit med innehåll krävs det lika delar av finess och tålamod. Resårbanden är tajta, du kommer behöva vika in kanter på exempelvis din QuickClot för att den ska få plats. Däremot blir det inte omöjligt att få loss materielen sen när du behöver den. Tänk bara på att inte montera andra fickor direkt intill. Rekommendationen är att ha en ARS-nål med fäste för att garantera att den stannar i öglan.

Innehållet tas fram genom att dra i någon av de två (2) stropparna som återfinns på respektive sida. Internt är den inre fickan förankrad med en mindre ruta kardborre som enbart ska ge vika när användare ryker ut innehållet. Vidare är det utskuret för att markera tydligt att det är en sjukvårdsficka. Detta kan göras med medföljande insticksblad (svart, röd, reflekterande “glow in the dark”). Alternativt kan du välja att inte ha något inlägg överhuvudtaget. Givetvis finns det inget som hindrar den som kan från att sätta in IR-material för att fickan ska kunna uppfattas i mörkerhjälpmedel (om man nu skulle vilja det).

Inlägg för förstärka markering av fickan

Jag valde att packa fickan med QuickClot Combat Gauze, HyFin Vent Chest Seal, nästub, dekompressions-nål och ett par nylonhandskar. Med detta innehållet blev fickan omkring 5cm tjock vilket för mig är en absolut godtagbar tjocklek för något som kommer sitta på kroppen över längre tid.

För er som letar efter en form av EDC, eller en sjukvårdsficka som funkar att bära med sig på vandring eller skjutbanan, kan Micro Trauma Kit sannolikt vara ett fullgott alternativ.