För en del innebär grundutbildningen en resa till en annan del av landet, och som vid alla andra resor innebär det att packa en resväska. Mer ofta än sällan har rekryten med sig mer än vad hon eller han verkligen behöver för sina första veckor på grundutbildningen. Det händer att det kommer rekryter med resväskor fulla med civila kläder av alla dess slag. Ett par dagar in inser de flesta att de inte kommer ha möjlighet att använda sina medsläpade klädesplagg och att de bara tar onödig plats i den redan belamrade skåpet. Precis som med inlägget om att packa för din första mission kommer det här inlägget kort beröra vad du som ny rekryt behöver ha med dig, vad som är “nice” och vad du kan lämna hemma.

Packning inför inryck

Det du behöver ta med dig:

Hygienartiklar – tandborste, tandkräm, nagelsax, rakhyvel (för ansiktet), mensskydd, deo, tops samt schampo.
Mobiltelefon med hörlurar och laddare – för att ringa hem de kvällar ni har fria.
Plånbok – Innehåller godkänt ID-kort, kontanter samt betalkort.
Klocka – Det behöver inte vara den senaste tacticool-klockan, den ska klara av att hålla tiden. Är den billig och skör ta med två.
Nål och tråd – För att slippa och vänta på din tur när det är dags att sy fast kragspeglar, förbandsmärken etc.
Löparskor – Ta med dina egna löparskor. Se till att ha sprungit in dem innan inrycket.
Löpartights – Om du har ett behov av tights för att motverka skav vid löpning eller liknande.
Badkläder – Brukar stå med i inkallelseordern, om inte ta med ett par ändå.
Övrigt – Inkallelseordern kan en packlista över saker du måste ta med dig, glöm inte heller att ta med inkallelseordern.

Allt ovanstående packas med fördel i en liten ryggsäck, gärna en ryggsäck som är mjuk och som kan tryckas in där det finns plats i skåpet. Undvik stora idrottsväskor eller ryggsäckar med “hård stomme”. Dessa kommer bara ta upp onödigt utrymme i skåpet och skapa frustration för dig när du behöver få ut saker snabbt. Tänk även på att när du reser till förbandet att bära bekväma kläder som du kan bära till den lokala mataffären när ni har kvällspermission. Kom inte i kostym, sommarklänning eller liknande. Återigen, klädesplagg som tar liten plats är att föredra och som är vardaglig (du vill inte ha lakan som klädesplagg).

Saker du kan dryga ut din packning med:

En pocket – för att läsa på resan eller när ni har en tidig kväll.
Badtofflor – Till och från duscharna.
Parfymflaska – För att dofta någorlunda okej på hemresan.
Fottejp – Förbandet kommer tillhandahålla tejp, men vet du med dig att du har känsliga fötter och vet hur du ska tejpa är det bra att ha med en rulle.

Kort och koncist. Varför inte mer undrar du kanske? Helt enkelt för att när du väl börjar vandra ner längs vägen “bra att ha” kommer du ganska snart sluta med en fullpackad träningsväska.

Saker du inte behöver ha med dig:

Smärtstillande – Du kommer sannolikt känna av smärta på olika ställen. Är den olidlig anmäl till befälet. Självmedicinera inte.
Extra underkläder, handdukar etc
– Försvarsmakten förser dig med kläder.
Civila kläder för en kväll på stan – Om du nu mot förmodan skulle få en ledig kväll är det inte läge att spendera den på stan.
Kosttillskott – Låt kosttillskotten stanna hemma tills du klarat första månaden och börjar komma in i hur ditt liv kommer se ut de kommande månaderna.
Träningsutrustning – Din träning kommer vara uppstyrd av befälslaget, och ledd av ett befäl. Du kommer inte ha användning för något bälte eller handledslindor.
Dina färggladaste underkläder – Ni har sett bilden från F17. Bara låt bli.

Generellt, stod det inte med på någon av de två översta listorna behöver du sannolikt inte ha med det, framförallt inte i ett initialt skede. “Less is more”, det är ytterst sällan som vi människor tar med oss för lite när vi åker någonstans. Skulle det nu mot förmodan vara på det sättet att du anser att något saknas på listan kommer du kunna åtgärda det genom ett inköp på plats. De flesta soldathem har försäljning av mindre hygienartiklar och andra saker som du kan tänkas behöva för de initiala veckorna. Därutöver, du är fortfarande kvar i Sverige och omhändertagen av en organisation med ansvar för att förse dig med kläder, säng och mat. Allt eftersom du kommer längre in i utbildningen, framförallt efter de tre första månaderna kommer du lära dig vad du saknar för att göra logementslivet lite bekvämare.

Lycka till under din kommande grundutbildning och välkommen till Försvarsmakten.