Byxbälte GBG, namnet på det byxbälte som Försvarsmakten tilldelar sin personal. Ett byxbälte som har tillräckligt många år på nacken att marknadsföras på överskottsbolag tillsammans med övriga uniformspersedlar som tillhörde m/59 uniformen. Visst är det på det viset att ett byxbälte i sin renaste form inte behöver uppdateras något nämnvärt under årens lopp, förutsatt att behovet hos brukaren inte förändras. Vilket man kan påstå att det nu har gjort. Skapat i en tid där soldaten på sin höjd hade en kniv i bältet ser vi nu hur soldater förväntas kunna bära pistoler, knivar, ficklampor och multiverktyg i byxbältet och samtidigt hålla byxorna uppe. Problemet är att bältet inte är konstruerat för att varken fördela eller bära upp den här extravikten som uppstår. Det som istället händer är att byxbältet vrider sig för att det är tillverkat i textil, själva låsmekanismen i bältesspännet klarar inte av att hantera den dragkraft som uppstår när brukaren hänger på sig ett lårhölster med pistol och bältet är smalt vilket kan innebära ett obehagligt koncentrerat tryck framförallt vid höfterna.

Men istället för att ta fram ett bredare bälte med ett mer robust spänne, fortsätter Försvarsmakten på inslaget spår med ett bälte som enbart skiljer sig från bältet för m/87 i färgsättningen. Detta har istället inneburit att soldater efter sin grundutbildning köper sig ett bälte efter eget tycke och smak. Och marknaden är fullkomligt översvämmad med olika typer av bälten där framförallt “riggers”-bälten har tills nyligen varit en form av standard. Under det senaste året har bälten med ett så kallat “cobra buckle” slagit igenom och introducerats hos en rad olika tillverkare. Det här inlägget kommer kort gå igenom några olika modeller från några kända tillverkare. För dig som inte orkar läsa hela vägen till slutet kan det sammanfattas på följande sätt. Bestäm dig för vad du avser att använda ditt byxbälte till. Ska det bara hålla byxorna på plats? Ska det kunna bära fickor under längre perioder? Har du ett behov av att kunna häkta fast saker? Och vad har du för preferens när det gäller bältesspänne? När du har ett svar på alla dessa frågor är det egentligen bara att ge sig ut på en shoppingrunda och hitta en tillverkare som lever upp till din kravspecifikation. Även om det känns lockande att köpa ett bälte för 100kr från Alibaba eller Tradera, bör du väga in faktorer som hållbarhet, material samt kvalité på sy-arbetet. Det är exempelvis bortkastat att slänga på ett cobra-spänne som klarar 1000kg i dragstyrka om materialet i själva bältet inte klarar 100kg. Var noggrann, läs informationsbladen som finns hos varje seriös tillverkare och inhämta information från allehanda källor. Med det avklarat, låt oss börja beta av de vanligaste bältesmodellerna.

Blackhawk CQB/Riggers Belt

Det bälte jag personligen har ägt längst och använt mest. Bältet har funnits i sitt nuvarande utförande i ca 11år vilket är en ansenlig tid med tanke på hur utvecklingstakten är på utrustning idag. Det är ett styvt och robust bälte som enligt tillverkaren ska klara av ett drag på över 3000kg. Då den här modellen har funnits på marknaden under en längre tid vilket innebär att det finns mängder med recensioner, och videos där personer testar att repellera och hänga i bältet (läs mer längst ner om varför du inte ska göra detta). Eftersom bältet är styvt uppstår det något mer friktion när bältet ska träs igenom spännet. Priset för bältet i Sverige ligger på strax över 500kr. Modellen har även fått en uppfräschning och finns nu även med cobra-spänne.

Snigeldesign Styvt byxbälte 05

Snigeldesign Styvt byxbälte 05

Ett relativt populärt byxbälte bland försvarsmaktspersonal. Ett enkelt bälte som kommer i “one size fits all” där storleken ställs in med kardborre (84 – 110cm enligt tillverkaren). Det som gör att bältet sticker ut från andra bälten är spännet de valt att använda sig av. Spännet är tillverkat i plast (trevligt under vintertid), kan rotera i Y-led och rör sig med användarens höftrörelser. Spännet i sig öppnar sig genom en enkel tryckning mitt på spännet, och låses lika lätt. Med en bred på 4cm fungerar bältet i försvarsmaktens tilldelade byxor med några millimeter tillgodo. Det kräver däremot att hanen tas bort medans bältet förs in i byxorna. Kan tyckas bökigt, samtidigt innebär det att bältet inte försvinner ut ur hällorna när bältet är uppknäppt. Under kardborren återfinns en öppning för förvaring av buntband. Med ett pris på 185kr är det det billigaste bältet av alla bälten nämnda i den här artikeln. Likväl är bältet det enklast utformade av samtliga. Det utför helt enkelt det som lovas, nämligen att hålla uppe byxorna och kunna bära benhölster och liknande utan att tvinna sig. Finns i svart eller olivgrönt.

Grey Ghost Gear Paladin Belt

Grey Ghost Paladin Belt kom ut på marknaden 2014, och tog rigger-konstruktionen och lade till ett cobra-spänne samt kanaler i bältet för att möjliggöra användandet av fickor. Således blev det inte bara ett byxbälte i mängden, utan kan även användas som ett lättare stridsbälte där all utrustning sitter på plats oavsett hur du rör dig. Bredden på bältet är vad som har blivit branschstandard, 1,75tum (4,445cm), vilket innebär att beroende på vilken modell och årgång dina fältbyxor är kan det vara svårt att trä igenom bältet. Bältesspännet är lätthanterat även med handskar och tillverkaren av cobra-spännet garanterar att spännet ska klara av en dragkraft på 9Kn, det vill säga 915kg. Vad själva bältet i sig klarar av framgår inte hos tillverkaren. Priset för bältet ligger strax över 800kr att köpa på nätet.

TYR Tactical Gunfighter belt

Det här bältet har jag tidigare skrivit om här på sidan. Just den här modellen är även det av riggers-modell, men med sydda fästpunkter på utsidan av bältet. Insidan av bältet är försett med kardborre för att fästa en mjukare vaddering om du använder bältet som ett extern stridsbälte. TYR Tactical Gunfighter belt går att köpa i en rad olika konfigurationer och färger vilket ökar möjligheten för dig att få den konfigurationen som passar dig bäst. Att ha i åtanke är att det här bältet är bredare än andra bälten, ca 5cm. Det är också det bältet som gör störst hål i plånboken med sitt pris på $114 (ca 1100kr).

LBT-0612A Riggers belt

LBT Riggers belt

Byxbälte från London Bridge Trading i riggers-modell. Då undrar du säkert varför det är två riggers-bälten med i den här artikeln. Det är helt enkelt för att även om de till ytan ser likadana ut, finns det några skillnader som är värda att peka ut. Till att börja med är bältet från LBT mjukare jämfört med bältet från BHI. Detta bidrar till att bältet är mer lätthanterat. Avståndet mellan spännet och ringen är kortare på LBT-0612A jämfört med CQB/Riggers-bältet. Bältet löper väldigt lätt genom spännet och det är lätt att dra åt, utan att för den delen offra “låsfunktionen”. Bältet är även försett med kardborre hela vägen vilket gör att om du missbedömde storleken och fick ett stort bälte, kommer du kunna dra åt bältet och ändå hitta en fästyta. Därtill bidrar kardborren till friktion som hjälper eventuella fickor att stanna på sin plats när du rör dig. Kostnaden ligger på $40 (ca 390kr).

Stor marknad av bälten

Genom att surfa in på din favoritbutiks bältesavdelning förstår du antagligen väldigt snabbt att det finns en uppsjö av olika bälten, alla med sin unika “selling point” som gör att det bältet ska vara bättre än sina konkurrenter. Som jag nämnde i början av artikeln behöver du tänka igenom vad du vill ha ut av ditt bälte (precis som med alla annan utrustning du bär), och därefter titta på vilka alternativ som finns. Det är lätt att börja tvärtom och titta på allt som finns och sen köpa något som du kanske egentligen inte alls var i behov av.

“Så när jag har ett riggers-bälte kan jag repellera ner från taket på kompaniet?”
Där är svaret bestämt nej. Även om olika tillverkare anger olika standarder och har hög kvalité på respektive del, är det bara Arcteryx H150 riggers belt som uppfyller certifiering för “stödjande och fallhindrande funktion”. Riggers-bälten skall i all väsentlighet ses som nödlösningar när det inte finns någon annan möjlighet till säkring. Därav att bland annat bältet från Blackhawk tidigare gick under namnet “emergency rescue belt”. Även om du kan använda din tilldelade hjälm som cykelhjälm när du cyklar, innebär det inte att det är lämpligt eller ger fullgott skydd. Detsamma gäller den här typen av bälten. Använd utrustning specifikt framtagen för repellering och följ de säkerhetsbestämmelser som finns.