Din EOBUSARE i gryningen

FIR: TYR Tactical gunfighter belt

Det finns en i det närmaste oräknelig mängd “taktiska bälten” ute på marknaden. Många av bältena följer samma design, oftast är det val av material samt tillverkningsland som skiljer dem åt (och därmed även prislappen). I takt med att de lågintensiva konflikterna, och därmed internationella insatserna, ökat har även behovet av utrustningsbälten ökat. Från att kunna bära magasin och pistol bekvämt på campen till att bära mer vikt på höften. Anledningarna till, och fördelarna med, att bära utrustning i bältet är många men det kommer inte utan nackdelar. Är inte bältet tillräckligt styvt kommer inte utrustningen stanna på sin plats och är bältet för hårt minskar komforten betydligt.

Fakta (hämtad från tillverkarens hemsida)

The TYR Tactical® Gunfighter™ Belt, Rigger Style (TYR-GFB111) was built to be versatile, providing a combination between a rigger and load carriage belt. The base is sewn with high strength Type 13 webbing and a forged steel extraction ring. The exterior is surrounded by 2 rows of 1/2” webbing providing a capability like no other belt available. The removable Antimicrobial/FR treated padded spacer mesh is used on the interior of the belt for comfort.  A sewn hard point is also provided for either rappelling, safety lanyard, etc.

Till att börja med, Gunfighter belt går att köpa i ett par olika konfigurationer beroende på om du vill ha ut av bältet (typ av spännen framförallt). Det finns antagligen inte något byxbälte just nu som är lika “modulärt” som det här bältet från TYR Tactical. Det går att använda som byxbälte (4,5cm i bredd), med och utan det mjuka inlägget för komfort, i såväl fältbyxor som jeans. Det finns även möjlighet att använda det som ett separat utrustningsbälte utanpå ett inre byxbälte försett med kardborre (går att köpa separat) för extra stabilitet.

Medans andra utrustningsbälten med MOLLE tenderar att bli väldigt breda för att få plats med fästpunkterna, har TYR Tactical valt att dela ett vävband på hälften. Detta bidrar till att bältet upprätthåller sin kompatibilitet med MOLLE-försedda fickor utan att bli bredare än ett vanligt bälte. Bältets totala längd i XL-utförande är 133cm, av dessa består 76cm av hällor redo att bära fickor.

Överlag känns bältet stabilt, även utan ett inre bälte. Den medföljande inre “kudden” kommer bli intressant att utvärdera hur mycket den hjälper till att avlasta vid tyngre laster. Klart är i alla fall att det är slut med magasin- och sjukvårdsfickor i bältet som inte sitter där de ska efter några timmars rörelse.

Föregående

FIR: Taiga Combat IRR Trouser M/90

Nästa

FIR: Combat IRR UAC Shirt M/90

1 kommentar

 1. p.andersson.1982@gmail.com'

  P

  Intressant!
  Införskaffade ett Ronin Tactics Task Force belt när jag var i staterna senast. Samma idé med ungefär samma utförande. Vad som inte finns på Ronin-bältet är padding på innerbältet samt att D-ringen är fäst i ett AustrAlpin Cobra-spänne.
  Dragstyrkan i bältet skall vara runt 7000lbs ~3175Kg ~ 31k N. Byggt att hålla som en rysk stridsvagn.
  Har använt till skytte men funderar att på något vänster smyga med det på någon övning för att testa lämplighet i fält.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén