I januari släppte Cold Skills nyheten att de hade utvecklat ett nytt uniformssystem som var på väg ut i butik. Systemet består av en stridsskjorta, fältskjorta och ett par byxor. Förutom att plaggen hade fått en ny utformning jämfört med tidigare varianter hade tillverkaren gjort ändringar i val av material. De nya plaggen är sydda i ett mer följsamt tyg med stretchförmåga vilket ska garantera bättre följsamhet jämfört med tidigare uniformsplagg. I produktbeskrivningarna till plaggen anges det att plaggen främst är framtagna för mobila, mekaniserade och luftburna enheter.

Den nya stridsskjortan ser vid en första anblick ut som sin föregångare, den numera vitt sprida och använda stridsskjortan UAC Shirt. Men där finns en rad förändringar som är värda att lyfta fram.

Fakta (från Cold Skills)

  • Mjukt, stickat material över bål och runt ärmhål för ökad komfort under skyddsvästen.
  • Stående krage med kardborrestängning
  • Förböjda ärmar med förstärkningar över armbågar med möjlighet att lägga till vaddering
  • Ärmfickorna har förslutningsbara ficklock och är försedda med en rektangulär kardborreplatta för patches etc.
  • Format ärmavslut för handskydd och kardborrereglering av ärmvidd

Material

  • Vävt material: 45% Polyamid, 45% Bomull, 10% Elastan
  • Stickat material:66% Modakryl, 29% Rayon, 5% Spandex

Pris: 2695SEK

T.v. UAC Shirt. T.h. Combat IRR UAC Shirt

Skillnaden materialmässigt mellan de två skjortorna ligger i att Combat IRR har begåvats med 10% elastan. Alltså ett mer töjbart tyg som ökar rörligheten över armar och axlar, samtidigt som det håller tyget tajt inpå kroppen. Beroende på kroppsform kunde den äldre stridsskjortan bli pösig över bröst och armar, vilket skapade en del rörelse när armfickorna innehåll utrustning. Den nya stridsskjortan sitter ur den synpunkten mycket bättre. Detta kan dock innebära, precis som med byxorna, att du behöver gå upp en storlek för att få rätt passform.

Redan uppe vid kragen ser vi de första förändringarna. Kragen är något längre än sin föregångare, och har försetts med kardborrestängning. Förutom att du kan stänga igen kragen för att skydda halsen mot flammor och skav, kan du nu även vika ner den som en skjortkrage för att vädra. Kragen är därutöver försedd med hällor och kardborre för en eventuell huva (möjligen Field Hood FR 2.0 IRR). Dragkedjan är betydligt kortare, 13cm mot föregångarens 28cm, vilket minskar ytan för friktion och tryck mellan hud och kroppsskydd.

Armfickorna (~13,5cm B x ~18,5cm L) har även de fått sig en översyn. Till att börja med har locken även de försetts med kardborre för underlätta för bärande av flagga eller identifikationsmärken. Därutöver har storleken ökats med drygt en (1) centimeter på längden och två (2) centimeter på bredden. Vidare är de något snedställda vilket underlättar för brukaren att komma åt innehållet i fickorna.

Armarna har försetts med öppningar på armbågarna som möjliggör för brukaren att föra in egna armbågsskydd för att förstärka de insydda. Vidare är öppningarna på ärmarna försedda med förlängt tyg som löper över handryggen för skydd. Jag upplever “handskyddet” lite för långt och kommer troligen att vika upp det för att det inte ska vara i vägen. Det som antagligen kan få en del att bli överlyckliga är de tillförda pennhållarna på respektive ärm. Tre mindre fickor som är placerade på handledens ovansida möjliggör bärande av pennor, lightsticks eller dekompressionsnål för snabb åtkomst.

Pennhållare

Blixtlåsen för ventilation i armhålan är borttagna och istället löper det stickade materialet ut i armhålan. Återstår att se vad det gör för ventilation under kroppsskydd, men det innebär åtminstone att det inte ligger en dragkedja och skaver mot insidan av armen, samt att huden alltid är täckt.

Den stickade delen är förlängd i ryggslutet vilket motverkar att skjortan klättrar upp medans brukaren rör på sig. Något som varit frustrerande med den tidigare stridsskjortan då jag uppfattat den som lite väl kort jämfört med andra varianter.

Överlag är den nya stridsskjortan helt klart en förbättring från tidigare modell. Det nya materialet känns som en vinnande väg att gå och skydd genom heltäckande klädsel verkar ha varit ett av målsättningarna när det nya plagget utvecklats.