I januari släppte Cold Skills nyheten att de hade utvecklat ett nytt uniformssystem som var på väg ut i butik. Systemet består av en stridsskjorta, fältskjorta och ett par byxor. Förutom att plaggen hade fått en ny utformning jämfört med tidigare varianter hade tillverkaren gjort ändringar i val av material. De nya plaggen är sydda i ett mer följsamt tyg med stretchförmåga vilket ska garantera bättre följsamhet jämfört med tidigare uniformsplagg. I produktbeskrivningarna till plaggen anges det att plaggen främst är framtagna för mobila, mekaniserade och luftburna enheter.

Byxmodellen skiljer sig markant för den traditionella svenska modellen, och följer istället den trend satt av Crye Precision där byxorna påminner mer om civila jeans. Det vill säga, byxfickor utan stängning samt bakfickor.

Fakta (hämtad från tillverkarens hemsida)

4-vägs stretchmaterial
No melt/ No drip
UV/VIS/IRR
Förböjda knän
2-vägs blixtlås
Corduraförstärkta knän
Ficka för extra knäförstärkning
Velcro på baksidan av knät för att kunna tighta till benen
Bakfickor med velcrostängning
Jeansficksmodell på frontfickor
Stora benfickor med velcrostängning
Öglor inuti benfickorna
Extra benfickor på nedre delen av benet
Tryckknappar för att sätta fast byxan i skon

Yttertyg:
45% Polyamid, 45% Bomull, 10% Elastan
Vikt: 245 gr/m2

Pris: 3795 SEK

Midjan på byxan är försedd med resår vilket ger några centimeters spelrum vid val av storlek samt att byxorna stannar uppe utan bälte vilket är skönt om du, precis som undertecknad, befinner sig mellan två storlekar. Det som bör sägas dock är att de nya modellerna sitter åt lite mer över lår och vader, vilket kan innebära att du kan behöva gå upp en storlek jämfört med vad du är van vid.

Byxfickorna är öppna utan möjlighet till förslutning. En annan skillnad är att innanmätet ej är gjort i nät (jämfört med exempelvis Taiga Field Trouser). Benfickorna (23,5cm L x 22cm B) är högt placerade på låren, vilket förhindrar skavsår i knävecket som annars kan vara ett återkommande problem med vanliga 90-byxor. Placeringen tillsammans med fickornas storlek gör även att de sitter mot låret utan att göra större rörelser, vilket återigen motverkar skav. I respektive benficka finns två resårband som kan hålla exempelvis magasin eller en pet-flaska på plats utan att de lägger sig på tvären i fickan. Vid öppningen på benfickan finns även två öglor på ömsom sida för säkring av utrustning du inte vill ska försvinna ut när benfickan är öppen. Benfickorna stängs med kardborre till skillnad från övriga modeller som stängs med dragkedja och kardborre, alternativt knapp. Ankelfickorna (18cm L x 11cm B) stängs även de med kardborre, fickorna är placerade vid benänden på utsidan av benet.

Polyamid (även kallat nylon) är den starkaste syntetfibern, som används bland annat till nomex och kevlar. Just syntetfibrer av de här slagen används för att göra tyget slittåligt och följsamt, samt att de är snabbtorkande.Just kombinationen bomull och polyamid återfinns även i tilldelad plagg från Försvarsmakten. Tyget i de här byxorna upplevas som riktigt tunna och luftiga, men utan att för den delen framstå som ömtåliga. Eftersom byxorna sitter tajtare åt runt benen får brukaren inte heller det “häng” i skrevet som annars kan uppstå med tilldelade 90-byxor, vilket inte sällan resulterar i spruckna byxskrev efter en stridsskjutning. Skrevet är även utformat för maximal rörlighet och minska risken för spricka längs sömmen.

Det jag har saknat från tidigare byxor är möjligheten att knäppa fast byxorna i kängorna istället för att behöva använda byxkrok. Den här modellen har den möjligheten, samt att brukaren kan strama åt benöppningen med vanliga dragsnören om så önskas. Knäna är förstärka med cordura för att öka slitstyrkan. Andra byxmodeller från Taiga brukar ha förstärka knän med mjuka inlägg, den här modellen har inte det vilket innebär att du får föra in knäskydd om du är van att ha den typen av skydd.

Knäficka

Men färgnyansen då?

Ett återkommande gissel med M90-uniformer är att färgnyanserna skiljer sig mellan olika leverantörer. För de här byxorna är det de mörkaste fälten som sticker ut jämfört med vanliga 90-byxor (se bilden på resårmidjan). Det är lite vanskligt att jämföra färgnyanser direkt från butik då de kommer att förändras något i takt med att de utsätts för väder och vind.

Överlag finns det många positiva inslag med de här byxorna. De ligger i den övre prisklassen men fortfarande under priset för ett par Crye Precision G3-byxor. Det vore inte osannolikt att den kommande uniformen från det nordiska samarbetet (NCU) har liknande inslag i utformningen med tanke på hur utvecklingen av uniformer ser ut idag. De kommande åren kommer innebära en del välkomna förändringar utrustningsmässigt och förhoppningsvis kan den här typen av produkter agera som en katalysator.