Din EOBUSARE i gryningen

Därför borde Försvarsmakten införa CPA-stället och kasta ut skalplagg 08

Varje år har Sverige mellan 400 och 1200mm nederbörd under hela året. Historiskt sett är mellan 10 och 50% av nederbörden snö, resten är regn som framförallt ligger över västra samt centrala delen av landet. Detta ställer särskilda krav på både soldater och utrustning för att leverera. I takt med utvecklingen av soldatens personliga utrustning (framförallt skyddsutrustning), har även kraven på förstärkningsplaggen förändrats.

Det gamla regnstället saknar förmåga till ventilation vid strid, fickor för förvaring av materiel samt lägger på ytterligare ett lager med ”tyg” som medför viss begränsning i rörelsefrihet. Inköpet av skalplagg 08 (för 160 miljoner) avhjälpte till del ventilationsproblematiken med förmågan att öppna i armhålorna samt tillförsel av fickor som är tillgängliga även när kroppsskydd bärs. Däremot lämnade materialet en del att önska när själva ”skalet” släppte från fodret med nedsatt vattenavisningsförmåga som följd, samt dragkedjor som inte höll måttet. Dessa barnsjukdomar har därefter åtgärdats och en ny upphandling genomfördes 2014.

Utformningen på krage samt huva bidrar till att vissa soldater inte kan stänga igen kragen helt utan att förlora omvärldsuppfattning. Huvan är även ”bylsig” när den inte är uppdragen över huvudet. Överlag verkar uppfattningen vara att skalplagget är illa utformat för fälttjänst.

Taiga CPA-uniform

För att fylla tomrummet, samt att minska behovet av externa förstärkningsplagg, under framförallt höst och vintermånader, är Taiga CPA 08 (i vardagstal även kallad taiga-stället) ett fullgott alternativ. Genom att byta ut byxor och jacka, minskar vi den totala klädvikten på enskild soldat, och påverkar inte rörelsefriheten med ett ytterligare tyglager utanpå uniformen.

Vid användande av kroppsskydd har soldaten fortfarande tillgång till fickor på ärmarna för kompass, anteckningsmateriel och/eller första förband. Uniformssystemet är beprövat under flera år och används redan på bred front bland vissa enheter i försvarsmakten. Plaggen ventilerar ut fukt genom membranet, samt har möjlighet till ventilation genom armhålorna.

Byxorna har, precis som skalplagg 08, mjuka knäskydd (det mjuka skyddet återfinns även på jackans armbågar) vilket ökar komforten för soldaten ute i fält, där det finns möjlighet att förstärka med tjockare inlägg. Byxorna är försedda med byxfickor av nät, vilket bidrar till ökad luftcirkulation vid marschpass. Soldaten behöver ej flytta utrustning såsom första förband, tourniquet eller kartor enbart för att de ska skydda sig mot regnet. Denna utrustningen kan vara kvar i ”sin” ficka, som soldaten är van vid. IR-signaturen för uniformssystemet har även visat sig vara fullgott.

Vikt och storlek

Totaltvikt för jacka och byxor är 1928gr, motsvarande totalvikt för skalplagg 08 är 2026gr. Med tillägget att vid nyttjande av skalplagg 08 kan vikt från underliggande fältuniform tillkomma.

Omkrets CPA-jacka ihoprullad (Stl L): 58cm x 76cm vikt 1196gr

Omkrets Skaljacka 08 ihoprullad (190/95): 64cm x 79cm vikt: 1036gr

Omkrets CPA-byxor ihoprullade (Stl XL):  43cm x 77cm vikt: 732gr

Omkrets Skalbyxor 08 ihoprullade (190/95): 51cm x 89cm vikt: 990gr

Under sommarperioden kan systemet bytas ut mot det tunnare Rampart-systemet för att ytterligare minska vikt och volym i packningen.

Förslag till Försvarsmakten

Tillåt inköp och bruk av CPA. Begränsa användandet till enskilt uppträdande, det vill säga, ej vid formella uppställningar. Förbandets officerare ansvarar för att kontrollera att soldatens uniformssystem är av korrekt modell, samt är i övrigt hel och funktionsduglig.

Föregående

Isokai, ett tillförlitligt styrketest

Nästa

Dumpfickans vara eller inte vara

2 kommentarer

  1. jackdaniels_22@live.se'

    DA

    Hur ligger det till angående CPA-systemets ljudnivå? Är det tyst nog för jakt?

  2. Móði

    Sett till hur många som verkar använda plagget för just jakt skulle jag svara ja på den frågan.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén