Du har säkert lagt märke till den där uppdragssäcken som alla äldre officerare går omkring när de genomför besök i fält. Uppdragssäck M/90 är precis vad den låter som, en säck för att soldaten ska kunna bära med sig det som krävs för att lösa uppgiften. Sparsmakat helt enkelt. Jag har ibland förundrats över att Försvarsmakten valde att fasa ut den lösningen och istället införa en stridssäck som inte bara skulle användas som uppdragssäck, utan även en ryggsäck där soldaten förväntades få med sig allehanda utrustning för att överleva i fält.

Nu har förvissa det nya ryggsäckssystemet (RSS 12) börjat leta sig ut på bred front i Försvarsmakten, men jag saknar ändå en lätt bärlösning som tar ytterst lite plats när den inte används. Jakten på en lätt uppdragssäck, tillsammans med en dos nyfikenhet, ledde mig in på S.O.TECH:s Expanding SERE pack. En flerbruksficka som kan omvandlas till en liten uppdragssäck.

Fakta (från tillverkaren)


Key Features: • Compact size
• Quiet zipper pulls
• Requires 4 MOLLE to attach
• 2″ Wide shoulder straps
• Expands to a full size back pack
• Weight – 9oz
• Water Resistant
• Material: 80D Rip Stop, Pack Cloth 
• Dimensions:
   7″x 4.5″x 6″ (When Stowed)
   13″x 5.5″x 17″ (Expanded)
• Lifetime Warranty
• Made in the USA
• US Patented

Tidigare modeller av fickan var försedda med fästen för att kunna fästa fickan direkt på stridsutrustningen. Den här versionen har inga sådana fästpunkter utan den sidan är numera kardborreförsedd. Baksidan däremot har MOLLE-punkter och kan fästas med exempelvis ALICE-klips eller liknande.

Det interna facket möjliggör förvaring av mindre prylar likt batterier, anteckningsblock eller första förband. Internt i fickan finns inga elastiska band eller liknande för att hålla kvar materielen. Öppningen till fickan går enbart åt ett håll.

Uppvikt ficka

Dragkedjan närmast fästpunkterna går även den att enbart öppna åt ett håll, genom att dra den hela vägen runt öppnas fickan upp och det går nu att veckla ut själva säcken. Ryggen på säcken består av två enklare axelremmar som kan justeras i längd. Det finns även ett mindre handtag för att kunna bära säcken i handen om det skulle behövas.

Bärremmar

På utsidan av säcken återfinns nu fickan (det vill säga, du behöver inte tömma fickan på utrustning för att kunna veckla ut säcken), samt fästpunkterna vilket möjliggör för att fästa mindre fickor, karbinhackar eller liknande.

Utsidan av säcken

Viktmässigt landar fickan in på 300gr. Materialet är tunt och gjort i 80d ripstop, vilket är samma material som används i exempelvis friluftskläder.

Invändigt består säcken av ett stort utrymme, och rymmer omkring 21 liter när den packas till bredden.

Innanmätet

Det som ligger fickan/säcken i fatet initialt är priset. Säcken går loss på i runda slängar 1300kr. För den summan får du en monterbar ficka som kan omvandlas till en uppdragssäck där behovet skulle uppstå. Oavsett om det är i en överlevnadssituation, eller när det är dags för leave.