Förvisso är krisberedskapsveckan över sedan en tid tillbaka, däremot har ämnet inte för den delen blivit inaktuellt. I ett tidigare inlägg skrev jag om ryggsäcken “The Chief” från det amerikanska företaget Recycled Firefighter. Ryggsäcken införskaffades med ett ändamål i tanke, nämligen att vara fylld med prylar som är bra att ha i bilen.

Inledningsvis ska jag klargöra att det inte handlar om en “bug out-bag”, eller annan typ av krigsförberedelser. Det är snarare en typisk förberedelse för sådant som de flesta bilförare för eller senare stöter på. Fordon som inte startar, trafikolyckor mellan trafikanter eller vilt samt att allt detta givetvis sker under en period på året då vädret är som sämst.

Jag har under ett antal år haft en enkel axelväska, inköpt på Biltema, i min bil fylld med lite olika saker. Den axelväskan har egentligen enbart fungerat som ett sätt att ha allt på en och samma plats. Däremot har fickorna internt i ryggsäcken inte alltid spelat mot ändamålet. Således var det dags att uppdatera till något nytt.

Exempel på innehåll i ryggsäcken

Bilden på ovansidan visar på det innehåll jag valt att ha i ryggsäcken;

  • Bogserlina
  • Startkablar
  • Reflexvästar
  • Regnponchos (en till mig och två till eventuell medpassagerare)
  • Arbetshandskar
  • Ficklampa med vev
  • Fickor från snigeldesign med första hjälpen-materiel (motsvarande den klassiska första hjälpen-kudden)
Innehållet nedpackat i ryggsäck

Vid en första anblick kan detta tyckas vara överdrivet mycket prylar. Samtidigt har en del av utrustningen redan behövts användas för att hjälpa grannar vars bilar inte startar under vinterhalvåret, eller för den delen en kollision med vilt sent en höstkväll.

Startkablar och bogserlina

Detta tillsammans med att fastnat i en del långa bilköer under varma sommardagar gör att jag numera, förutom att ha den här ryggsäcken, även har lite flaskvatten och proteinbars i bilen.

Valet av ryggsäck föreföll sig naturligt av den enkla anledningen att ryggsäcken var försedd med reflexivt material. Det är inte bara en fördel under det mörka halvåret att synas lite extra, det är även enkelt att säga åt exempelvis en medtrafikant att hämta ryggsäcken med reflex på.

Givetvis spelar all den här utrustningen ingen roll om du inte vet hur du ska använda den. Exempelvis hur du ska använda ett första förband för att stoppa en blödning, eller för den delen hur du ska koppla startkablarna utan att förstöra bilen eller skada dig själv. Dina behov kan även se helt olika ut beroende på hur och var i landet du bor. Inte heller behöver du införskaffa någon dyr “taktisk” ryggsäck för att fylla behoven. Billigare ryggsäckar från exempelvis Biltema eller liknande butiker funkar minst lika bra. Det viktiga är att du har tänkt igenom vad du kan stöta på på de vägsträckor du trafikerar till vardags.