Efter att amerikanska företag dominerat marknaden för personlig utrustning under något årtionde eller så, har det börjat dyka upp allt fler europeiska företag som producerar utrustning av hög standard. Undertecknad har under en period följt det danska företaget Tardigrade Tactical och hur deras produkter utvecklats. Tardigrade (Trögkrypare på svenska) beskrivs förövrigt som det tåligaste djuret på planeten. Ett namn som förpliktigar helt enkelt.

Recon Buttpack Mk. 2.0, 1L nalgene-flaska för jämförelse.

Fakta (från tillverkarens hemsida)

The Recon Buttpack Mk. 2.0 is designed to give the operator the possibility to carry a lot of extra equipment in a pouch that can easily be compressed to a minimum size. 

The pouch features a flat pocket on the outside with a hook and loop closure. On the inside, the pouch features two open mesh storage compartments for dividing different items inside the pouch.  The pouch can be compressed using the webbing straps that go around the pouch. The adjustable bungee cord on the sides helps keep the pouch compressed at all times. These bungee cords can also be used to hold things as hats, gloves, etc. The pouch can be mounted on 4 to 6 MOLLE columns.

The Recon Buttpack Mk. 2.0 features a channel behind the mounting system that will allow for a belt or simple strap to be run through it. This can be used for a quick mounting on backstrap for a chest rig or similar so that the pouch can be moved from one place to another on the user’s setup. On the top of the pouch, on each strap for the female side-release buckle a small plastic loop is located, to accept straps for a shoulder harness, so that the pouch can be worn as a stand-alone system. 


Unique Features:

Compressible 

External storage

7,5 liters of storage. 

Technical:

Weight: 290 grams

Dimensions: 
W: 32,0 cm
H: 18,0 cm
D: 13,0 cm

Materials: 
Cordura 500D (mil-spec)
Laminated Mil-spec Cordura
Mil-Spec A-A-59826, TP2 CLB, Bonded Nylon Thread.

Trots att måtten är tydligt angivna på hemsidan blir jag ändå förvånad över hur stor väskan är. De elastiska snoddarna på vardera sida tillsammans med remmarna på mitten hjälper till att komprimera väskan på djupet. Remmarna är väl tilltagna för att tillåta väskan att svälla en aning. Dragkedjorna löper fint och det finns flärpar av laminat på respektive sida för att brukaren ska kunna ha något att ta tag i vid stängning av dragkedjan. Framsidan består av en enda stor yttre ficka med lock av laminerad cordura. Locket stängs med hjälp av kardborre som löper längs hela väskan. Min spontana känsla är att längden på kardborren förvisso tillser att fickan är stängd, men samtidigt kan det bli krångligare att öppna den. Det återstår att se hur det funkar ute i skogen.

Skillnaden mellan Recon Buttpack och Infantry Buttpack (förutom själva storleken) är att Recon har en kanal som möjliggör för användaren att dra ett bälte igenom. Således är det möjligt att nyttja väskan utan krav på MOLLE direkt på ett bälte eller, som tillverkaren beskriver, på baksidan av en chestrig. Respektive öppning av kanalen är försedd med kardborre vilket hjälper till att behålla stadgan om användaren väljer att fästa väskan med fästremmarna. Fästremmarna i sig är tillverkade av laminerad cordura.

Det finns även två ringar vid knäppspännena som möjliggör för användaren att fästa en rem och därmed kunna bära väskan på andra sätt. I grund och botten har tillverkaren skapat en rad olika möjligheter för användaren att nyttja väskan på.

Färgen är Ranger green och den passar således in med de färger som Försvarsmakten använder för såväl stridsväst 2000 som kroppsskydd 12. Därutöver erbjuds väskan även i multicam och coyote brown.

Helthetsintrycket för fickan är mycket positivt. Sömmarna är snyggt sydda och väl förankrade. Knäppespännena är rejäla och materialet upplevs robust utan att för den delen vara otympligt. Kombinationen av ordinarie cordura och laminerad är troligtvis ett vinnande koncept för att hålla nere vikten utan att göra avkall på slitstyrka. Jag tror att det kan finnas anledning att återkomma till den här tillverkaren även i framtiden.