Din EOBUSARE i gryningen

FIR: Snugpak Tomahawk

Försvarsmakten profilerar sig internationellt som en myndighet där personalen är väl förberedd för att hantera kyla och där vi säljer in vår vinterutbildning som ett koncept till utländska förband. Vi bor trots allt i en klimatzon där vi har en vinter några månader över året (även om den skiljer sig mellan norra och södra delen av landet). Samtidigt har vi fortsatt en värmejacka med tillhörande byxa som är från 90-talet som egentligen är mer av en täckjacka än en faktiskt värmejacka sett till stoppning och utforming. Det är således inte konstigt att allt fler valt att köpa olika typer av värmejackor från civila leverantörer. Den vanligaste är troligtvis Snugpak Sleeka Elite. Däremot är den inte utvecklad för att hantera kyla som är mer förknippad med temperaturerna vi finner i Norrbotten under vintertid. Således är det intressant att titta på lösningar som kan tänkas vara ett alternativ för den miljön som ett substitut till värmejacka 90.

Snugpak Tomahawk framsida.

Fakta (hämtad från tillverkarens hemsida)

 • Weight: 1185g / 42oz (Medium)
 • Packsize: 36cm x 20cm / 14″ x 8″
 • Temperature Rating Comfort: -15°C / 5°F
 • Temperature Rating Low: -20°C / -4°F
 • Fit: Technical Fit
 • Origin: Imported
 • Extended scooped back
 • Features a fully insulated detachable zip-off peaked hood (elasticated and drawcord-adjustable)
 • Exclusive Softie® insulation
 • Brushed polyester lined neck warmer for added comfort and warmth
 • Fold-out chin guard
 • Deep hand warmer style pockets lined with brushed polyester for added comfort and warmth
 • Hook and loop adjustable cuffs
 • Arm pocket with zip
 • Internal and external chest pocket with zip
 • Concealed YKK® front zip with fabric baffle behind
 • Elasticated drawcord-adjustable hem – helping trap warm air and aid insulation
 • Windproof, breathable & water repellent

Fabrics & Insulation

Snugpak Tomahawk baksida.

Tomahawk är främst utformad för att användas som förstärkningsplagg i sträng kyla ner till minus 20 grader celcius. Det bidrar till att plagget jämfört med Sleeka är betydligt bylsigare och tar mer plats i en packpåse (av förklarliga skäl). Samtidigt väger plagget 300 gram mindre och tar upp en markant mindre packyta än en värmejacka 90. Även huvan har vaddering vilket inte alltid är något som den svenska soldaten får med sin tilldelade jacka.

Främre kardborrefästa för huva.

Fyllningen, som tillverkaren kallar för Softie, är polyester som i tillverkningen formas för att skapa slumpmässiga trådar vilket i slutändan skapar en “fluffig” fyllning. Och fluffig är jackan i ordets rätta bemärkelse. Först var jag orolig att jag inte skulle få plats med kläder under jackan, men jackan formar sig väl och det känns aldrig trångt även med flera lager under. Bortsett från runt halsen. Snupak har format halsområdet på ett sådant sätt att varm luft inte ska smita ut, och kall luft inte ska smita in. Det innebär samtidigt att det kan upplevas som något tajtare runt halsen än vad man kanske vanligtvis är van vid. Kuriosa är att stoppningen även används i vissa av Snugpaks sovsäckar.

Tomahawk nedpackad i packpåse. 1L Nalgene som referens.

En orsak till varför jackor likt Tomahawk är intressanta är tillgången till fickor. Förutom de ordinarie två jackfickorna som är välisolerade, finns även en ficka på bröstet (16 cm öppning) samt en på vänster ärm (13 cm öppning). Även om öppningarna till de här två fickorna är upplevs som små är själva fickorna betydligt rymligare. Därtill har jacka en sedvanlig intern ficka som bjuder på lite extra förvaringsutrymme.

Öppning till extern bröstficka (öppningen är 16 cm).

Den vadderade huvan är möjlig att ta bort genom att lossa två kardborrefästen samt en dragkedja i nacken. Huvan går även att spänna åt genom att spänna åt en dragsko bak på huvan samt framtill.

Dragkedja till huva.

Jackans rygg är formad så att den löper ner över rumpan vilket ger det där extra skyddet som många gillar med värmejacka 90. Ärmarna har kardborreförsedda ärmslut till skillnad från sleeka där ärmsluten är elastiska.

Det är tydligt att jackan är utvecklad för att bäras i kallare väder än sleeka. Det blir snabbt väldigt varmt i jackan om temperaturen är över minus 10 grader. Således behöver du tänka igenom vilket klimat du i huvudsak avser använda en värmejacka. Är det i ett klimat där det sällan är kallare än minus 15, då är kanske detta inte den jackan du ska köpa (om du inte verkligen är kall av dig). Befinner du dig däremot i ett område där det oftast är omkring minus 20 då kan jackan absolut vara något för dig att bära med dig istället för den tilldelade värmejackan.

Föregående

Stridsskolorna behöver synas mer som förmedlare av kunskap

Nästa

Varför tar vi alltid den enkla vägen?

1 kommentar

 1. konrad.lindblad@gmail.com'

  Ett riktigt intressant alternativ till Snugpak är UF PRO ComPac, den har en riktigt smutt lösning för huvan där man har som ett inre pannband som gör att huvan följer med huvudet när man tittar åt sidorna eller upp/ner:
  https://ufpro.com/tactical-jackets/winter-jackets/delta-compac-tactical-winter-jacket
  Bra video på jackan där alla finesser gås igenom:
  https://youtu.be/sZmHSq9eqHw

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén