Mellan den 17 och 21 april genomfördes årets upplaga av värnpliktskongressen. Under kongressen presenterades markstridsuniform 24 (också känd som NCU), kroppsskydd 23D samt hjälm 18 för ombuden. Därigenom har taktisk.se fått tillgång till en rad bilder som togs på de ingående plaggen samt kortare redogörelser för vad som sades under presentationen av de olika utrustningsdetaljerna.

En del av bilderna har beskurits för att dölja ansikten på de som visar upp plaggen.

Markstridsuniformen (MSU24)

Storlekssystemet ska enligt uppgift bygga på benlängd och överkroppslängd, ca 35 olika storlekar kommer att finnas. Byter du storlek på ett plagg kommer du behöva byta storlekarna på hela systemet för att passform och funktion ska garanteras.

Kroppsskydd 23D

Kroppsskyddet förväntas tilldelas en majoritet av Försvarsmaktens kvinnliga soldater under våren/sommaren. Därutöver tittar myndigheten på möjligheten att införa XS som storlek av kroppsskyddet då det just nu kommer levereras i storlekarna S/M/L. Som bonus visas även en stridsskjorta upp.

Kroppsskydd 23D
Kroppsskydd 23D (Storlek S).

Hjälm 18

Enligt personer som deltog på konferensen kommer hjälm 18 att börja tilldelas de som har storlek S i hjälmstorlek för att täcka upp för de storleksbrister som finns med nuvarande hjälm 90.

Hjälm 18
Hjälm 18.

Kamouflagemönster

Kroppsskydd 22

Efterföljaren till kroppsskydd 12 berördes också. Precis som sin föregångare kommer mått för kroppsskydd 22 utgå ifrån midjemått. Kroppsskydd 22 är en uppdaterad modella av kroppsskydd 12 och kommer ifrån samma tillverkare, tyska Mehler Vario Systems.