Den nya eldhandvapensfamiljen med sitt tillhörande kaliberbyte för en del kategorier kommer oundvikligen medföra att vissa befattningshavare behöver se över sin stridsutrustning och vilka fickor individen bär på sig. Med tanke på att nästa stridsväst ligger precis bortom införandet av nya automatkarbiner är det helt enkelt inte säkert att det kommer tilldelas ändamålsenliga fickor för respektive befattningskategori. Det har även tillkommit information om att “självskyddsvapnet” kommer att komma med både 20- och 30-skottsmagasin vilket tillsammans med osäkerheten kring vilka som egentligen kommer få 7,62-karbinen visar på behovet av magasinsfickor som är flexibla. Därav den här artikeln.

I artikeln kommer ett par exempel presenteras på fickor som är designade för att kunna bära magasin av olika kalibrar, vilket kan vara ett alternativ om du inte vill köpa magasinsfickor och sen riskera att stå utan magasinsfickor för att det blev ett kaliberbyte för just din befattning. Även om det inte är helt avgjort vilka som faller in under begreppet “markstrid som huvuduppgift” och därmed ska få 7,62, har arméförvaltaren påmint om hur det definieras i handbok grundutbildning armén, vilket kan ge en hint för framtiden. Detta kan även användas för att identifiera vilka befattningar som kommer vara aktuella för de tilläggsutbildningar inom skytte som man tidigare flaggat för.

Produkter att titta närmare på

Snigel Speed pouch 2.0

När tips om fickor för den här artikeln efterfrågades var det Snigels speed pouch som var den ficka som flest tipsade om. Framförallt från hemvärnspersonal som verkar vara nöjda med fickans utformning och hållbarhet.

Lindnerhof Multi Magasinficka 1er HL119/2

Magasinsficka från tyska Lindnerhof. Har en intern ram som kan justeras för att hålla olika typer av magasin.

Spiritus Systems SPUD pouch

Förutom trenden att gå över till mer lättviktslaminat är det en tydlig trend att tillverka fickor som är multifunktionella. Troligtvis för att tilltala en målgrupp som har flera olika kalibrar i sina vapenskåp och därmed vill ha möjlighet att använda samma bärutrustning utan att behöva byta magasinsfickor. SPUD kan antingen bära ett 5,56-magasin eller två 7,62-magasin (eller andra saker). Locket är avtagbart och det är möjligt att minska öppningen genom en snodd.

DAGR – Multi Purpose Pouch (double magazine pouch)

Multifunktionsficka från danska Tardigrade Tactical. Inledningsvis utvecklad för att bära en GPS har efterkommande versioner designats för att bära såväl 5,56 som 7,62-magasin.

HSGI Taco

High speed gears taco-familj har funnits länge på marknaden. Fickan använder sig av elastiska band och hållare av plast vilket möjliggör nyttjandet av olika typer av magasin.

Ferro Concepts Turnover Magazine Pouch

Elastiska fickor möjliggör överlag nyttjandet för flera olika ändamål. Den här modellen från Ferro Concepts monteras med hjälp av kardborre. Men det finns många andra alternativ att välja på om man vill ha en mer slimmad uppsättning med fickor. Blue Force Gear är en annan tillverkare värd att titta på.

Avslutningsvis vill jag slå ett slag för placards. Genom att montera extra fästpunkter på ditt kroppsskydd kan du nyttja placards och därmed skapa en mer flexibel stridsutrustning. Ponera att alla i gruppen har en gemensam uppsättning med olika placards så kan ni byta allt eftersom individer byter befattning eller liknande.