Värmeuppdämning är inget nytt i Försvarsmakten, eller någon annan försvarsmakt för den delen. I Storbritannien så blir omkring 80 soldater varje år inlagda på sjukhus för överhettning, detta när temperaturen ligger under 20C (Crockford GW : Protective clothing and heat stress: introduction . Ann Occup Hyg 1999 ; 43: 287 – 8). Vid förhöjda kroppstemperaturer riskerar soldaten att svettas så pass mycket att han eller hon ej har fysisk möjlighet under pågående operation att tillgodogöra sig vätskeersättning. Utöver riskerar soldaten även att drabbas av nedsatt kognitiv förmåga, det vill säga nedsatt möjlighet att fatta korrekta beslut.

Vid längre operationer, framförallt under vår och sommar, svettas soldaten under kroppsskyddet. Kroppsskyddet kapslar inte bara in värmen utan även fukten då kroppen försöker reglera sin egen temperatur. Fältjackan, alternativt fältjacka M90L, blir genomdränkt av svett. När sedan stridspaus uppstår, eller förbandet går i förläggning, riskerar soldaten istället att frysa under kväll och natt då hans fältjacka är dränkt av svett. Då vi numera använder patrulltält så är möjligheten till att torka fuktiga uniformer ytterst begränsad under kväll och natt.

För att öka stridsvärdet för soldaten, under såväl dag som natt är en stridsskjorta att föredra. Stridsskjortan är tillverkad av tyg som hjälper till att driva bort fukten från kroppen, således minskar risken för överhettning då kroppen själv inte klarar av att svalka sig när fukten stängs in mot kroppen. Det tunnare tyget möjliggör även snabbare torkning i fält. Möjligheten till att öppna upp i armhålor för extra luftning säkerställer luftcirkulation och en kylande effekt. Utöver det tillkommer möjligheten för soldaten att bära utrustning lätt gripbart, såsom anteckningsmateriel, kompass och första förband i fickor på ärmarna. Förvaringsutrymme som går om intet när vi använder kroppsskydd över fältjackan/fältjacka m90L .

Genom att byta ut fältjackan (vikt: 1325 gram storlek 190/95) /fältjacka m90L mot en stridsskjorta minskar vi även vikten (framförallt när vi jämför en fuktig fältjacka med en fuktig stridsskjorta) som belastar soldaten.

Omkrets UAC-shirt ihoprullad (stl L): 38cm x 52cm vikt: 432gr
Omkrets fältjacka 90 L ihoprullad (190/85): 42cm x 64cm vikt: 722gr

Vissa förband i Försvarsmakten har redan fattat beslut om att stridsskjortan uppfyller de signatur- och arbetsmiljökrav som ställs på försvarsmaktens uniformer. Genom att tillåta soldater köpa in den här typen av materiel, ger vi dem möjlighet att påverka sin egna arbetsmiljö samt visar dem att förbandet värnar om deras hälsa. Den förhöjda komforten samt förhöjda stridsvärdet under övningar/operationer ökar motivationen på sikt, på detta viset ökar vi förbandets operationella effekt.

Förslag: Tillåt användandet av stridsskjorta av modell Taiga. Begränsa användandet till enbart med stridsutrustning, alternativt utanför kasern när det bedrivs övning samt skarp verksamhet. Förbandets officerare ansvarar för att kontrollera att soldatens stridsskjorta är av korrekt modell, samt är i övrigt hel och funktionsduglig.