Du läser antagligen den här artikeln för att du tröttnat på att bråka med att packa ner den enorma boll som är värmejacka 90. Du har kanske också tröttnat på att värmetröjan blir lång i ärmarna och tycker att den väger för mycket i sammanhanget. Det här inlägget kommer inte ge dig några direkta köpråd kopplade till specifika produkter. Istället kommer vi att fokusera på vad du bör ha i åtanke och hur din tilltänkta värmejacka behöver fungera tillsammans med övriga plagg för att du ska kunna hålla värmen på postpasset en natt i januari.

Den metrologiska vintern inträffar vid lite olika tidpunkter i landet från oktober i norr till januari i söder. Rent kalendermässigt ligger vintern mellan december och februari. De här definitionerna är inte sammankopplade med om det har snöat eller ej, utan hänger ihop med om medeltemperaturen varit under nollan under ett dygn. Som soldat i Försvarsmakten, framförallt i de norra delarna av landet kan dock definitionen uppfattas som skrattretande, och vintern mycket längre än tre (3) månader. Bilderna nedan visar sammanställning av medeltemperaturer för landet mellan november och mars. Varför det är viktigt att ha koll på detta kommer vi alldeles snart beröra.

Nu ska det tilläggas att medeltemperaturen inte tar hänsyn till vindavkylningseffekten vilket kan sänka temperaturen avsevärt och öka risken för köldskador. Även fukt och nederbörd kommer påverka din förmåga att hålla värmen. Därför är det viktigt att ha förståelse för i vilket område du kommer befinna dig i då behoven skiljer sig mellan de södra och norra delarna av landet.

Värmejacka 90 har, och fortsätter, tjäna landets soldater väl. Nackdelen är däremot att det mer är en kappa än en jacka samt att materialet (35% polyester/50% bomull) inte är särskilt motståndskraftigt mot fukt. Alla som har behövt packa ner jackan i en stridssäck kan även vittna om hur orimligt mycket plats jackan tar. Därmed är det enbart naturligt att försvarsmaktspersonal började titta efter mer praktiska alternativ på den civila marknaden.

Ute på marknaden finns det en uppsjö av förstärkningsplagg för vinteraktiviteter, därmed finns det även olika specifikationer som har legat till grund för plaggets utformning. Exempelvis ett plagg som är designat för att bäras som ett mellanlager under en fältjacka kommer se annorlunda ut samt uppfylla andra kriterier än ett plagg som är tänkt att bära ytterst. Avser du exempelvis att bära din värmejacka ytterst och genomföra verksamhet i de småländska skogarna under vintern behöver du en jacka som står emot väta, samtidigt som den inte behöver stå emot 20 minusgrader.

Snugpak Elite

För många har det inneburit ett inköp av jacka från det brittiska företaget Snugpak. Deras Sleeka-serie är en välbeprövad linje av jackor som inte bara ligger lågt i pris, utan även innehåller kompressionspåse för att komprimera storleken på jackan till ungefärlig storlek på ca 30 x 16cm. Det är antagligen inte en slump att värmejacka 08 har stora likheter med jackorna från Snugpak.

Men marknaden är större än bara Snugpak. Företag som Arcteryx, Taiga, Crye Precision och Carinthia är även de involverade i produktion av jackor för militärt bruk. Samtliga med mer eller mindre finurliga lösningar på olika typer av specifika utmaningar. Exempelvis Crye Precisions HalfJak som är tänkt att förenkla för användaren när denne hamnar i en situation som kräver att de förstärker, men inte tillåter för avtagande eller övertäckande av stridsutrustning. Arcteryx Atom LT tar sig an problematiken med ventilering där materialet på respektive sida av kroppen är av ventilerande karaktär för att driva ut överskottsvärme och fukt. Samtidigt innebär det att de har punkter som inte är skyddade från vind. Även om det är lockande med smarta lösningar är det värt att ta ett extra tankevarv om jackan verkligen löser de utmaningar du står inför.

Val av material

Överlag består jackorna idag av syntetstoppning. Det är helt enkelt att föredra för plagg som kommer att användas i fuktiga miljöer då de är mer motståndskraftiga, och framförallt torkar snabbare än naturmaterial (exempelvis dun). Beroende på val av material kan jackan vara mer eller mindre kompressionsbar. Men i jämförelse med värmejacka 90 behöver du anstränga dig för att hitta en jacka som tar mer plats i rygg-, eller stridssäcken. Nackdelen för syntetmaterial jämte exempelvis dun är att syntetmaterial blir tyngre då det krävs mer material för att upprätthålla isoleringen. Ett sätt vi kommer runt detta är genom att klä oss i lager, den så kallade flerskiktsprincipen.

Vintersoldat 1997

Genom att använda oss av fler lager kläder skapar vi flera olika luftlager som hjälper till att behålla värmen. Därtill fyller varje lager sin funktion för att hålla dig varm där det kroppsnära lagret hjälper till att transportera bort svett (fukt) från kroppen, mellanlagret binder upp fukten och håller den borta från kroppen och det yttersta lagret stänger ute vind, kyla och fukt från att tränga in. Men för att detta ska fungera behöver du ha anpassat storleken på dina kläder efter vilket lager de är. Har du för trånga kläder (eller för den delen för trånga kängor) kommer luftlagren att tryckas ihop och det blir mindre utrymme för varm luft. Motsvarande gäller det inte att ha för stora kläder heller då kroppen inte kommer kunna värma upp det stora luftfickorna som uppstår.

Därför behöver du titta på helheten. Om du avser att ha förstärkningsplagget under din fältjacka, behöver din fältjacka vara tillräckligt rymlig för att tillåta det samtidigt som att plagget du vill ha under inte är varken för litet eller för stort för att fylla sin funktion.

NIR-problematiken

Snugpak Sleeka i bildförstärkare

Under tiden jag skrivit ihop den här artikeln har det kommit in en del frågor om jackor som har en bra signatur, det vill säga inte lyser vit i bildförstärkaren. Till att börja med, värmejacka 08 var ingen föregångsman på den punkten vilket var en anledning till att den skulle bäras under fältjackan. I stort är det inte en egenskap som den här typen av plagg innehar. Det finns ett fåtal produkter där plagget har ett mönstertryck (exempelvis med M90 eller Multicam) som bidrar till en väsentligt förbättra signaturen i förhållande till omgivningen.

Det finns alltså två vägar att gå i den här frågan. Det första alternativet är att du köper en produkt som är signaturanpassad och bär den ytterst. Alternativ två är att du köper in en jacka som du vet inte är signaturanpassad, och bär den under exempelvis din fältjacka om situationen kräver det. Vi behöver inte göra det mer komplicerat än vad det är, framförallt i vintermiljö där omgivningen tenderar att vara vit och jackorna mörkgröna. Därav kan vi “maskera”  jackan med snödräkten.

Komforttemperatur

Inom sovsäcksbranschen finns det en europeisk standard som reglerar hur tillverkare ska förhålla sig till temperaturangivelser (komfort- och extremtemperatur samt temperaturgräns) för sina produkter. Motsvarande finns inte för jacktillverkare, men det hindrar inte dem för att ange riktvärden ändå. För det är precis vad de är, riktvärden. Beroende på kön, kroppssammansättning och den dagliga formen kommer komforttemperaturen upplevas något olika mellan individer. Med det sagt, en jacka där tillverkaren anger att den har en komforttemperatur på -5 till -10 grader är det rimligt att anta att det är sant och att det därmed är dumt att enbart använda jackan som ett värmande lager när det är -20 utomhus. Återigen, flerskiktsprincipen kommer hjälpa till och förstärka upp.

Avslutningsvis, håll dig till beprövade tillverkare som har flera års erfarenhet av produktframtagning för militärverksamhet. Det kan vara lockande att titta runt på olika friluftsmärken, och även om de tillverkar bra produkter saknar de kunskap i det speciella slitage som uppstår med militär verksamhet. Tretton bokstäver räcker lång väg*.

Slutsatser

  • Analysera i vilken terräng du huvudsakligen rör dig i (Norr/Söder, in/ut ur fordon etc).
  • Analysera hur du använder dina förstärkningsplagg idag (antal lager, hur ofta etc).
  • Vilket behov har du som inte uppfylls med de redan tilldelade plaggen? (Behov av mindre volym, utan huva etc).
  • Gör din hemläxa från början och stressa inte fram ett köp. Fråga kamrater med längre tjänstgöringstid hur de har resonerat och hur jackan funkar för dem.

Källor:

Soldatreglemente för vinterförhållanden, Vintersoldat, 1997

Förhandsutgåva Markstridsreglemente 2:3, Vintersoldat, 2013
* Förtänksamhet