Du har antagligen sett den förr på en del soldater, modular assault pack (MAP). Nu har en uppdaterad version från det nyzeeländska företaget Twin Needle kommit ut på marknaden. Det kändes som att det var dags för att testa en ny ryggväska som möjliggör för brukaren att bära med sig lite mer än enbart vätskeblåsa.

Twinneedle minimap monterad på krsk12

Fakta (från tillverkarens hemsida)

Based on the venerable MAP (modular assault pack).  This has been shortened to give it a lower profile when being worn on a plate carrier.  The large main compartment features a sleeve to secure a 2 liter bladder (3 liter bladders will fit if they are not completely filled) and the external pouch can carry a 24 hour ORP (operational ration pack).


Two columns by three rows of PALS webbing on each side allow the user to fit more pouches to the sides.  Three exit ports (one on the top and one on each side) allow the user to place their hydration hose to suit and compression straps allow the load to be cinched down and stop any “pouch bounce”.  The webbing tabs on the base that cover the drain holes can be utilized to strap external loads to the bottom.

Dimensions: Main pack 37.5cm tall x 19.5cm wide x 8cm deep.  Front pocket 20.5cm tall x 19.5cm wide x 6.5cm deep.
Occupies: 4 columns by 6 rows.

Constructed with solution dyed 500d Cordura ®, YKK zippers ®, ITW Ghilietex hardware ®, Velcro ® MILSPEC hook and loop fastener and MILSPEC webbing.
Approximate weight: 458gm

Ryggväskan består av ett större utrymme och ett mindre. Utöver det finns kardborreförsedda fästpunkter på framsidan, samt fästpunkter på respektive sida av väskan. Möjligheten finns att köpa till axelremmar som monteras i D-ringarna för att omvandla ryggväskan till en liten ryggsäck. Hela ryggväskan går att komprimera med dragremmarna som även försetts med knäppspännen.

Ryggfickan är betydligt kortare än vad andra ryggfickor brukar vara. Detta medför att fickan är optimerad för en blåsa som håller två (2) liter. Samtidigt som väskan är liten och kompakt, är den något för liten för att få plats den tilldelade vätskeblåsan (även om det givetvis går att trycka ner).

Internt består det stora förvaringsutrymmet av nät för att förvara vätskeblåsan, samt ett brett elastiskt band som dels kan hålla utrustning på plats samt delar ut utrymmet i två fack. Den yttersta fickan är ett enda utrymme. Med ett totalt djup 14,5cm finns det helt klart utrymme för att få med sig en fylld vätskeblåsa plus mindre grejer som annars skulle kräva en extra flerbruksficka.

Utsidan av botten är försedd med fyra (4) fästpunkter som även fungerar som skydd för de dräneringshål som finns i botten. I övrigt återfinns tre (3) hål där slangen för vätskeblåsan kan föras igenom.

Priset landar in på strax över 1100kr.