Under åren har Försvarsmakten gått från att knappt tilldela dugliga ficklampor till att förse personalen med robusta pannlampor från erkända tillverkare. Men trots det kan tillgången vara trytande och du som individ vill kanske införskaffa en egen pannlampa för att täcka behov i såväl tjänsten som privat. Cosmo 300 från Black Diamond kan vara just den pannlampan du letar efter.

Black Diamond Cosmo 300 i förpackning.

Fakta (från tillverkarens hemsida)

Emits up to 300 lumens on max setting

Red night vision has dimming and strobe modes and activates without cycling through the white mode

Compact, low-profile design uses three AAA batteries, included

Settings include proximity and distance modes, dimming, strobe, red night-vision and lock mode

Multifaceted optical lens design

IPX8: Waterproof-Tested to operate at least 1.1 meters underwater for 30 minutes. If submerged, water may enter the battery compartment and it will still operate; it should be completely dried out after use in wet conditions.

Digital lockout feature safeguards against accidental use when stored in a pack or pocket.

Max Distance 75 m (highest setting), 8 m (lowest setting)

Weight 2.9 oz (83 g) with batteries

IPX Rating IPX 8

Lumens 300

Max Burntime FL1 4.25 H; reserve 24 H (highest setting), 200 H (lowest setting)

Max temp +43C

Min temp -17C

Black Diamond Cosmo 300. Bild: blackdiamondequipment.com

Till att börja är det enkelt att öppna pannlampan för att montera de tre medföljande batterierna. Detta utan att behöva behöva fippla med märkliga lås eller liknande. Lyft på spärren och fäll upp luckan likt en fällkniv. Montera batterierna och därefter stäng med ett ljudligt klick.

De två knapparna är enkla att använda även med tjockare handskar. Den stora knappen fungerar som av/på samt när man håller knappen intryckt, som dimmer. Genom att dubbelklicka på strömknappen aktiveras strobefunktionen. Den mindre knappen fungerar som lägesväljare mellan starkt vitt ljus för att kunna se på avstånd, varmt ljus för kortare avstånd samt rött ljus för att bevara mörkerseendet.

Fästet till lampan medger smidig demontering av pannbandet och montering på exempelvis ryggsäck.

Black Diamond anger att pannlampan ska klara av att ligga en meter ner i vatten i 30 minuter och fortfarande fungera, i enlighet med IPX8-klassiciferingen. Vilket inte är helt oväsentligt i ett land som Sverige med en lång kustremsa och en del sjöar samt vattendrag.

Tillverkaren utlovar sikt på 75 m med full effekt och efter att ha testat under dygnets mörkare timmar verkar det vara en pålitlig siffra. Pannlampan levererar en väldigt klar och fin ljusbild på såväl öppna ytor som i skog. Den mjukare och varmare inställningen ger ett behagligare ljus om man står tillsammans i en grupp och ska exempelvis titta på en karta. Dimmer-funktionen bidrar även till att kunna minimera ljusläckaget till omgivningen.

Den mest intressanta funktionen för militär personal är troligtvis det röda ljuset. Även det går att förstärka och dimma ner beroende på behov. Strobefunktionen medger även att använda ficklampan som tydlig signalering i samtliga lägen vilket kan användas exempelvis vid nöd.

För att vara en pannlampa med en prislapp på under 300 kronor förefaller användaren få mycket för pengarna. Framförallt en pannlampa som absolut fungerar under mer fältmässiga förhållanden. Lampan sitter skönt på huvudet och upplevs inte som onödigt tung. Jag ser framemot att få använda den mer i framtiden.