Stridsselen är på väg tillbaka in i finrummet. Det märks såväl nationellt som internationellt då allt fler ser att framtidens konflikt mellan stater kommer, för soldaten, skilja sig markant ifrån hur de internationella insatserna i Afghanistan, Irak och Afrika sett ut. Kanske inte helt oväntat börjar titta tillbaka på infanterisoldaten under andra världskriget och vad denna bar med sig för att skapa uthållighet. Därtill finns det lärdomar att dra från konflikten i östra Ukraina (som utvecklats till ett ställningskrig med skyttegravar).

Uppsättningen av dagens personliga utrustning i Försvarsmakten medger just nu inte att soldaten bär med sig förstärkningskläder i sin stridsutrustning. Där har “butt packs” en vital roll att spela.

Fakta (från tillverkarens hemsida)

A scree collar

Helium Whisper attachment system (zero water absorbance)

Large diameter drain holes

Top mounted d-rings  ¾ ”

ITW Fastex fasteners  

Loop Velcro for visual identification aids

Webbing straps for attaching equipment externally

Webbing on the sides for attaching additional PALs/Molle pouches

Each Jungle Butt Pack takes 4 belt columns 

Dimensions: H9” (22,8cm) x W8.5” (21,6cm) x D6” (15,2 cm)

Baksida

Fästpunkterna är tillverkade av laminat vilket inte kommer suga åt sig någon form av fukt. En väsentlig egenskap för ett system som är tänkt att användas i en tropisk miljö där just hög luftfuktighet medför att uniformsplagg och stridsutrustning binder fukt och blir betydligt tyngre att bära. Såväl sidorna som locket har PALS för att kunna montera tilläggsfickor. Locket i sig består av ett enda stort förvaringsutrymme som nås genom en kardborreförsedd öppning. Kan lämpa sig för utrustning som signalduk, kartor eller liknande.

Öppning till förvaringsutrymme i topplocket.

Internt i det stora utrymmet återfinns en förlängd “krage” för fickan vilket innebär att du kan fylla ut utrymmet utan att riskera att omgivningen klättrar in i fickan på grund av luckor. Det interna utrymmet är tillräckligt stort för att användaren ska få plats med ett hoprullat regnställ 90. I övrigt är fickan sparsmakad vilket märks på vikten. Ca 230 gram väger hela konstruktionen, vilket kan jämföras med flerbruksficka stor från snigel som väger omkring 180 gram.

Den fastsydda kragen är förlänger fickan 100%.

De två yttre remmarna medger för användaren att fästa exempelvis en poncho, enmanstält eller liknande externt på fickan. Däremot framstår remmarna lite för korta för att möjliggöra ett fästa ett liggunderlag (remmarna mäter ungefär 45 cm).

Överlag medger den här väskan att användaren kommer kunna bära med sig längre uthållighet (i form av skydd och näring) än vad den tilldelade stridsutrustningen idag medger. Komplettera med en ficka där soldaten kan förvara sitt kokkärl och vi har, med relativt simpla medel, förlängt uthålligheten utan att addera signifikant vikt eller volym.