Din EOBUSARE i gryningen

Bild: Nordefco

Stridsuniform m/23

Efter 7 år av arbete har nu projektet med Nordic Combat Uniform (NCU) resulterat i en kontraktsskrivning. Det norska företaget Oskar Pedersen AS tar hem kontraktet som beräknats till ett värde av ca 4,4 miljarder svenska kronor (425 miljoner euro). Eller för att bryta ner det i mer begripliga summor, strax över 16 000kr per system. Med sig tar de en rad underleverantörer som alla bidrar med sina respektive produkter. Grekiska Siamidis som tillverkar uniformerna, multinationella W.L Gore & Associates GmbH som levererar tyget till uniformen, norska Aclima som står för underkläder och svenska Woolpower som står för underställ. Av bilderna att döma och de filmklipp som publicerats ger det hopp om att systemet kommer leverera det som majoriteten av brukarna önskar. Jag skriver majoriteten eftersom det alltid finns några som är missnöjda av olika anledningar och att det sannolikt kommer finnas lösningar som inte är 100% för allas behov.

Men vad är det som egentligen ingår i systemet? Det enklaste är att börja med det som inte ingår. Allt som berör huvud, händer eller fötter är avgränsat bort från upphandlingen. Det vill säga att varken kängor, handskar eller mössor ingår. Vilket kan tyckas konstigt vid en första anblick, men vi ska komma ihåg att det är fyra nationer som ska enas om en produkt. Tittar vi bara på behoven av olika typer av huvudbonader medför det en friktionsyta, en annan är typ av känga som ska fungera med de skidsystem som respektive land använder. För att inte tala om våra krav på stålhätta eller inte stålhätta beroende på verksamhet. Därutöver är det troligtvis så att handskar och kängor kommer bytas ut vid fler tillfällen än själva uniformssystemet.

Bild: Nordefco
Bild: Nordefco

Uniformssystemet består av alla delar som behövs för att fungera ifrån kalla norden hela vägen genom öknen till djungeln. Således består varje system av en rad plagg som till ytan ser likadana ut, men som består av olika material beroende på vilken omgivning soldaten befinner sig i. Totalt består systemet av fem olika lager som konfigureras tillsammans för att passa den aktuella miljön. Det innebär att det gamla tänket med att bara klä på sig nästa lager utan större eftertanke delvis fallerar eftersom det kommer kräva att du redan från början har med dig rätt uniform. Det kan tyckas yxigt och en del kommer troligtvis ha problem med det initialt, däremot kommer styrkan vara att du som användare inte behöver ta med dig allt i systemet för att vara säker på att du får ett bra skydd mot klimatet.

Bild: Nordefco
Bild: Nordefco

Följande delar ingår i systemet

 • T-shirt (unisex)
 • Boxer briefs (dam/herr)
 • Sportbh
 • Underställ brynja – långärmad tröja samt långkalsong (dam/herr)
 • Underställ bestående av två tröjor och en långkalsong (unisex)
 • 2 fältjackor med avtagbar huva – en för nordiskt klimat, en för varmt klimat (unisex)
 • 2 stridsskjortor – en för nordiskt klimat som fungerar även som yttre och mellan-lager, en för varmt klimat (unisex)
 • 2 par uniformsbyxor (unisex)
 • 2 värmejackor (unisex)
 • 1 par värmebyxor (unisex)
 • Regnställ (unisex)
 • “Snöuniform” (unisex)
 • Bälte med snabbspänne
 • Knä- och armbågsskydd
 • Hängslen

Tack vare den danska sajten Krigeren.dk som genomfört en längre intervju med den danska projektledaren får vi en del närbilder på de olika plaggen. Bland annat framgår det att uniformsbyxorna kommer vara justerbara i midjan med hjälp av kardborre, samt att de är elastiska omkring midjan vilket ger mer spelrum och därmed bättre passform för allehanda kroppstyper. Även om benfickorna är försedda med stora knappar återfinns det en mindre öppning med dragkedja på baksidan framsidan av benfickan.

Bild: Krigeren.dk
Bild: Krigeren.dk

Det som inte framgår i videodemonstrationen är att samtliga delar går att packa i medföljande tygpåse (för värmejacka och värmebyxa medföljer påse med kompressionsbälte). Snöjackan samt byxan går att packa i egen intern ficka. Allt detta innebär att plaggen kommer sannolikt att ta betydligt mindre plats i packningen jämfört med de uniformsplagg vi har idag.

Bild: Krigeren.dk

Uniformsbyxorna har totalt åtta fickor, varav två är mindre knivfickor. Benfickorna har elastiska band internt för att kunna säkra upp lösa prylar (något som även återfinns i samtliga jackor). Och för dig som nojar över att byxorna ska krypa upp. Samtliga byxor har en krok för att fästa i kängan. Värmebyxorna har ett extra snölås kring ankeln för att hålla snön borta. Därtill har jackorna som är tänkta att användas i vintermiljö försetts med rem för att fästas ihop med byxorna, för att på så sätt förhindra att jackan kryper upp.

Det som blir intressant att utforska med fältjackorna är att bröstfickorna har interna kabelkanaler. Det återstår att se om vi kommer kunna hitta en användning för den lösningen eller ej.

Tidigare har FMV angett att Sverige kan vänta sig att leverans påbörjas i slutet på 2023. I en ny skrivning går det att tolka som att leverans kan påbörjas redan under 2022. I krigerens intervju anges det att Finland är först ut, följt av Danmark, Sverige och sist Norge samt att leveranserna kommer ske överlappande. Kontraktet löper över sju år, förhoppningsvis innebär det däremot att Sverige får samtliga system levererade under en två-årsperiod för att sen i snabb takt tilldela förbanden. Hur tilldelningen sker är höjt i dunkel, sannolikt kommer det ske i enlighet med en prioriteringslista där armén som den tunga spelaren kan förväntas få först. Det ska tydliggöras att stridsuniformen är framtagen för markförband, det vill säga att den kommer inte ersätta uniformer såsom sjöstridsdräkten eller flygstridsuniformen. Dessa kommer få ersättas i egna materielprocesser för respektive försvarsgren. Däremot borde det rimligtvis innebära att även Hemvärnet tilldelas systemen relativt omgående då det rent logistiskt och publikationsmässigt skulle bli en härva om Hemvärnet ska fortsätta leva med 90-systemet medan övriga Försvarsmakten går vidare med m/23.

Avslutningsvis hoppas jag att vi nu internt i organisationen väljer att använda de nya systemen som just hela system och inte börjar försöka applicera gamla bärande regler på nya plagg. Därutöver hoppas jag att vi förkastar behovet av att visa truppslag utan fokuserar på enhet, grad och utbildningstecken på samma sätt som vi nu gjort med exempelvis 90L.

Vad vi inte heller behöver är fler märkliga kulturyttringar om när vilket plagg får bäras av någon gammal hävd. Är det kallt ute bör rimligtvis en värmejacka kunna appliceras som yttersta plagg, även på kasern oavsett om den är helfärg eller ej. Därtill bör vi rimligtvis kunna äta i matsalen iförd stridsskjorta utan att någon major eller förvaltare tillåts jaga enskilda soldater. Men vi har ett tag på oss att sätta alla dessa regler innan första systemet landar in på förbanden.

Föregående

FIR: Velocity Systems Jungle Butt pack

Nästa

En dag att minnas

5 kommentarer

 1. magnusdr79@gmail.com'

  Magnus

  Hur väl anpassat är uniformen ihop med nuvarande kroppsskydd? Lite riktat mot hur fickornas dragkedjor är placerade, samt om det ens går att få på sig kroppsskydd 90 under uniformen.

 2. Gustavofriberg@hotmail.com'

  Gustav F

  Tänker vara lite jobbig och påpeka att dragkedjan på byxfickorna är placerad på framsidan och inte baksidan som du beskrivit. Detta syns tydligt på bilderna på FMVs hemsida för att ge lite belägg för mitt påstående. Skulle gissa att detta är för bättre åtkomst vid uppsutten tjänst.

 3. nicklas@wwn.se'

  Nicklas

  Om nu viss materiel är olämplig i vissa situationer så måste det ju vara tydligt dokumenterat. Som det är nu när vissa persedlar hos vissa förband behandlas olika är inte bra. Än värre är det att vissa persedlar inte ens är “helt ok” i skogen.

 4. Móði

  Det stämmer. Korrigerar.

 5. andreas_yalcin@hotmail.com'

  Andreas

  Jag kan bara inte förstå hur dem tänkte men knappslutning istället för dragkedja i benfickorna. Kommer vara ett oerhört fippel med dessa…

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén