Det var längesen vi skrev något längre om specifik utrustning. En utrustningsdetalj som det sällan pratas om men som ändå finns där hos de flesta är den lilla flerbruksfickan. Inte sällan nyttjad som en mindre sjukvårdsficka eller för att kunna bära med sig mindre prylar som vårdkit och tejp. En del kanske ser den ringa storleken som ett bekymmer för att det begränsar vad som faktiskt kan bäras med. Jag skulle å andra sidan hävda att det är styrkan med små flerbruksfickor, framförallt när dessa bärs på någon form av stridsbälte. Det tvingar bäraren att prioritera dels varför fickan behövs, och vad som faktiskt ska bäras. I den här artikeln kommer fem olika fickor att stå som exempel för olika typer av lösningar. De kommer inte att jämföras för att avgöra vilken tillverkare eller modell som är “bäst i test”. Samtliga fickor har sina styrkor och svagheter där det i slutändan är ditt behov (och ekonomiska ramar) som styr vilken modell som är att föredra.

Blue Force Gear Small Utility Pouch

Specifications and Features:
INVISTA Solution Dyed CORDURA fabric
MOLLE compatible Helium Whisper attachment system
ULTRAcomp high performance laminate

 • Storlek: 7,6 x 12,5 x 14 cm
 • Öppning: 23 cm
 • Molle: 3×3
 • Tillverkningsland: USA
 • Pris: 55 USD
https://www.blueforcegear.com/small-utilty-pouch.html

LBT-6109A Medium utility pouch

 • Storlek: 16,5 x 7,6 x 19 cm
 • Öppning: 32 cm
 • Vikt: 127gr
 • Molle: 3×3
 • Made with 500 Denier Cordura
 • Tillverkningsland: USA
 • Pris: 70 USD
https://lbtinc.com/collections/utlp/products/6109ac?variant=41479192182983

Särmä TST General Purpose Pouch Zip S

 • Storlek: 14 x 14 x 4 cm
 • Öppning: 27 cm
 • Molle: 3 x 3
 • 1000D Cordura/Foxdura, NIR compliant
 • Tillverkningsland: Tjeckien
 • Pris: 399kr
https://www.varusteleka.com/en/product/sarma-tst-general-purpose-pouch-zip-s/61190

Tardigrade tactical GP Utility Pouch – 2×3 Pro Line

 • Storlek: 9 x 13 x 6 cm
 • Öppning: 29cm
 • Vikt: 97 g
 • Molle: 2×3
 • Material: Cordura 500D (NIR), Squadron laminated Cordura
 • TIllverkningsland: Danmark
 • Pris: 63 euro
https://www.tardigradetactical.com/collections/utility-pouches/products/gp-pouch-2×3-pro-line

Mystery Ranch forager pocket S

 • Storlek: 12 x 19 x 6cm
 • Öppning: 15 cm
 • Volym: 0.8L
 • Molle: 3×2
 • Tillverkningsland: Vietnam
 • Pris: ca 290kr
https://www.mysteryranch.com/forager-pockete

Samtliga tillverkare har gjort olika val av material vilket i sig påverkar såväl vikt som hur lätt fickan är att arbeta med. Grövre material innebär att fickan blir tåligare men samtidigt jobbigare att montera. Det innebär även att mer vatten kan samlas i tyget vilket innebär att fickan blir tyngre, och tar längre tid att torka ur. Här sticker Blue Force ut eftersom den till stor del består av laminat, vilket håller nere vikten. Även tardigrade har valt att till del använda laminat. Jag har börjat vänja mig vid laminat som ett komplement för att hålla nere vikt utan att det har någon synbar inverkan på tåligheten mot slitage.

Vidare gör samtliga tillverkare olika val i tjocklek och längd på dragskorna samt till viss del tjockleken på dragkedjan. Vilket direkt påverkar förmågan att öppna och stänga fickan med tjockare handskar och mängden kraft som behövs appliceras vid öppning samt stängning. Det senare är givetvis även avhängt på hur tungt lastad fickan är.

Av de fem fickorna har tre tillverkare valt att ha ett hål i botten för avrinning. vilket i sig inte behöver vara ett problem om man valt ett tunnare material från början.

När det gäller intern förvaring är min erfarenhet att den lösning som Tardigrade använder sig av, nämligen elastiska band närmast kroppen och nätförvaring ytterst är den enklaste att hantera. Framförallt när fickan är öppen och man har tyngre prylar i de elastiska banden (exempelvis multitool) då de annars får fickan att vika sig något vilket gör det svårare att stänga. Jag föredrar även personligen att det finns någon form av intern lösning för förvaring för att undvika att allt ligger löst i fickan. Blue force har integrerat en liten flärp som kan användas för att säkra materiel med hjälp av ett snöre.

Fästpunkt

När det gäller kardborre på utsidan förstår jag poängen för att exempelvis enkelt märka ut med sjukvårdsmärke eller annat som visar vad fickan innehåller. Min personliga smak är däremot att jag hellre är utan för att slippa att annat fastnar i fickan. Då märker jag hellre ut innehållet med en tuschpenna. På samma sätt är jag inte någon större användare av externa fästpunkter för att bygga på. Snarare används dessa för temporär förvaring av lightsticks eller karbinkrokar. Det jag kan sakna på majoriteten av fickorna är just en liten flärp vid dragkedjan som kan användas för att hänga en mindre karbinhake för bärande av exempelvis handskar eller liknande.

Mystery ranchs forager-ficka är egentligen utvecklad för att bära monterad på avbärarbältet på deras ryggsäckar men kan även bäras som en molleficka. Det jag gillade var att det även är förberett för att bära direkt på ett byxbälte. Vad jag däremot tyckte var tråkigt med fickan, och som jag egentligen har en aversion emot generellt, är den enorma tyglappen med företagets emblem. Den kan förvisso fungera som ett “motstånd” när man stänger fickan, men mer sannolikt kommer jag att sprätta bort det för att kommer vara ett störobjekt.

Samtliga fickor har stora öppningar där vissa valt att gå mer i en riktning av en “clamshell”-lösning, det vill säga en förhållandevis stor öppning i relation till fickans storlek. Medan andra valt att en en mindre öppning vilket bidrar till ökad stabilitet i fickans konstruktion.

Några av fickorna har knappar för att säkra monteringen, andra har inget alls. Jag föredrar helt klart när det bara är en en styvare bit som går att vika in på slutet. Jag har personligen inte upplevt något problem med varken att flärpar skulle komma loss och flaxa omkring, eller för den delen att hela fickan skulle lossna.

Avslutningsvis

Som jag skrev initialt, val av flerbruksficka beror helt på vilket behov du har. Det finns troligtvis inte en tillverkare som kan leverera en komplett lösning på alla dina behov. Vid köp av utrustning kräver det att du funderar på hur du använder din utrustning idag och om det ställer specifika krav på utformning, exempelvis var på stridsvästen eller kroppsskyddet fickan kommer att sitta.