Din EOBUSARE i gryningen

En närmare titt på NCU

Inte ens en (1) månad har gått sedan de nordiska försvarsmaterielleverantörerna gick ut med bilder på de fyra uniformssystem som valts ut för tester. Sedan dess har Danmark såväl som Norge bjudit på lite extra bilder från de utbildningsomgångar som genomförts. Nyligen gick även det danska Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) ut med ett tre (3) minuter långt filmklipp där vi fick möjlighet att kika närmare på de olika uniformssystemen och deras ingående delar.

I filmklippet presenteras hur den information som finns tillgänglig om vilka danska förband som ska testa systemen och hur det kommer gå till. Det poängteras även att hela upphandlingen har affärssekretess och att soldaterna som testar plaggen inte får lov att prata med någon utomstående om plaggen, eller vad de tycker om dem. Inte heller vilka tillverkare som är bakom uniformerna framgår. Vilket visas i filmen då företagen istället har fått anonymiserade namn som “Tenderer A”. Vilket förefaller klokt för att inte försökssoldaterna ska förledas att ranka system utifrån förutfattade meningar om tillverkare.

I det här inlägget kommer det redogöras för en del observationer gällande de olika systemen som gjorts. Utifrån de bilder som tidigare publicerats har jag försökt samla ihop de olika systemens ingående delar. Detta bygger på i vilket sammanhang de olika plaggen dyker upp i filmklippet och förutsätter att de olika uniformssystemen provats ut var för sig. Jag reserverar mig för eventuella sammanblandningar bland vissa plagg, dvs det här inlägget ska inte ses som 100% sanning om vilken värmejacka som tillhör vilket uniformssystem. För att göra det lätt kommer systemen att grupperas precis som i tidigare inlägg, från 1 till 4.

Uniform 1

Vad vi kan se utifrån filmen är bland annat att system som används för hängslen till skalbyxor verkar vara detsamma som används för Taigas byxor. I byxorna finns det utrymme för ett mjukt knäskydd. Samtliga överkroppsplagg (jackor, stridsskjorta) är försedda med kardborre på armar såväl som bröst. Jackorna är pack- och komprimerbara, och värmebyxorna förefaller vara av en modell som är enkel att dra över uniformsbyxorna. De går även att öppna med dragkedjor längs sidorna. Baksidan av ärmarna på värmejackan verkar vara av annat material än övriga jackan. Möjligt att det är reflektioner som spelar ett spratt.

Uniform 2

Här får vi en kort glimt av förslaget till snöuniform. Till skillnad från exempelvis den svenska snödräkten verkar denna vara betydligt mer kroppsnära. Dragkedjor under armarna för att kunna ventilera samt jackfickor som även de försetts med dragkedjor. Byxorna har mindre fickor på framsidan av låren. Uniformsbyxorna har möjlighet att förses med mjuka knäskydd som förs in från insidan av byxan. Stridsskjortan är av en modell där tyget som ska driva bort svetten även går ut på insidan av armen. Byxorna ser ut att vara något ställbara i midjan med kardborre, samt vara vadderade i ryggslutet. Skalbyxorna som ingår i det här systemet ser inte ut att ha dragkedjor längs sidorna, däremot väldigt rymliga.

Uniform 3

Vad gäller uniformssystem 3 är det mer sparsmakat på bilder. Det kan vara på det viset att vissa av de oidentifierade delarna tillhör det här systemet. Men det verkar som att benfickor återfinns på samtliga byxor, oavsett om det är värmebyxor eller snöbyxor. Vad som framgår i filmen är även att värmebyxorna har gott om stretch och inte hindrande i rörligheten.

Uniform 4

Knäskydd som förs in utifrån och som därmed förstärker det fasta knäskyddet som redan sitter på byxorna. Byxfickorna är av öppen modell och även de här byxorna verkar vara ställbara i midjan. Byxfickorna är försedda med två (2) större knappar av kanada-modell. Även den här stridsskjortan är försedd med kardborre på bröstet samt har tunnare tyg ut på insidan av armen.

Oklart

Något av systemen verkar ha en fleece-jacka som påminner om den jacka som återfinns i det amerikanska uniformssystemet. Vidare finns det en jacka som påminner om Arcteryx LEAF LT-jacka. Hög krage som skyddar halsen väl, samt insydda muddar för att skydda handlederna från väder och vind. Vidare skymtar även Crye Precisions knäskyddsinlägg förbi i samband med tidigare nämnda jacka. Därutöver förekommer bilder på olika underställ som samtliga verkar vara genomtänkta och ha sömmar som inte ska riskera att ligga och gnugga mot utsatta ställen.

Det kommer onekligen bli fortsatt att se om det kommer ut fler bilder framöver som kan visa lite mer detaljer och vad vi har att vänta oss de kommande åren. Återigen, grupperingarna kan vara felaktiga på vissa punkter och detta ska ses som bedömningar över hur systemen ser ut.

Föregående

Marschträning, en översikt

Nästa

Vilka är skillnaderna mellan PEK 94 och modern skjututbildning?

2 kommentarer

  1. nilssonj@monumentmail.com'

    Jonas

    Har något sagts om ifall 90H och P kommer att få en egen motsvarighet i det nya systemet, eller kommer de att bli kvar / bara dö ut?

  2. konrad.lindblad@gmail.com'

    Anonym

    Jonas, 90H och P är ej med i NCU, kommer förmodligen bara upphandlas fler av samma modell helt enkelt.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén