Din EOBUSARE i gryningen

Nordic Combat Uniform inom räckhåll

December närmar sig med stormsteg vilket även innebär utannonseringen av vem som erbjuds att tillverka Nordic Combat Uniform (NCU) för Sverige, Finland, Norge och Danmark. Då lämpar det sig inte bara att lyfta upp de tidigare inläggen som publicerats i ämnet, utan även lägga till information som inte publicerats här på hemsidan (men publicerats på Twitter tidigare). I inlägget kommer de fyra olika uniformssystemen att länkas samman med en tillverkare. I inlägget finns länkar till bilder och dokument som använts som underlag för identifieringen.

Vilka företag har varit med i den senare delen av processen?

Initialt under januari 2019 återfanns sex företag med i processen från olika delar av världen; nordirländska Cooneen Defence Ltd, norska NFM Holding AS, polsk/svenska/kinesiska UNIFEQ Snigeldesign Evergreen Consortium, norska Oskar Pedersen AS, (möjligen belgiska) Seyntex och kanadensiska Logistik Unicorp.

När inbjudan till nästa skede gick ut till fem företag hade det norska företaget NFM fallit bort, notervärt är att Seyntex N.V nu heter Seyentex / Crye Precision. Det framgår även av loggarna att Logistik Unicorp erhåller ett brev där deras anbud stryks från den fortsatta processen, vilket i sin tur åtföljs av brev från företaget. Det finns däremot inget som tyder på att företaget fått komma tillbaka in i upphandlingen utan de företag som nu är kvar är Cooneen, Seyentex / Crye, Unifeq / Snigeldesign och Oscar Pedersen.

I övrigt finns det bildunderlag såväl som annan dokumentation som tydligt talar för, eller till och med bekräftar, deltagandet från de tidigare nämnda företagen. Därmed vågar jag mig på att koppla samman de fyra företagen med de tidigare publicerade bilderna på uniformssystemen. Däremot lägger jag in en brasklapp att det inte är bekräftat någonstans, utan baserar sig på likheter med andra uniformer av respektive tillverkare.

Uniform 1 (Cooneen)

Foto: FMV

Uniform 2 (Unifeq/Snigeldesign)

Foto: FMV

Uniform 3 (Crye precision)

Fotot: FMV

Uniform 4 (Oskar Pedersen AS)

Foto: FMV

Omröstningen som de olika reglagen baserar sig på gjordes utan att de som röstade visste vilket företag som låg bakom vilken uniform. Numreringen syftar inte till någon särskild rangordning, utan enbart för att skapa en röd tråd igenom samtliga inlägg i ämnet. Det som däremot går att säga med tydlighet är att, baserat på utseende, var det ett svagt intresse för Cryes uniformssystem och ett betydligt större intresse för Cooneen och OP. Vad som ska tilläggas är att bilderna i sig inte gör systemen rättvisa då andra lösningar inte presenteras, såsom stridsskjortor och skalplagg. Det är sannolikt att resultaten hade sett annorlunda ut om fler delar ur respektive system visats på bilderna.

Jag ser framemot att återkomma i december när vinnaren av upphandlingen presenteras, och eventuell extra information som släpps i samband med detta.

Det potentiella nya kamouflagemönstret

Gällande ett eventuellt nytt mönster till den framtida svenska uniformen finns det tre mönster registrerade hos det svenska Patent- och registreringsverket.

Registreringen av mönstret är godkänt av PRV och ett så kallat registreringsbevis är utskickat till ombudet (FMV). Själva mönsteransökan skickades in den 12 mars för första gången. Därefter har det varit en process med kompletteringar och intyg. Noteras ska även att det inkommit en handling där sekretess åberopats. Den 23 november 2020 godkändes registreringen och offentliggjordes. Registreringen är giltig till och med 12 mars 2025, därefter inträder behovet av Försvarsmakten och FMV att förnya registreringen. Det vill säga två år efter förväntad första leverans av uniformssystemet till Försvarsmakten. Således lär det bli en förnyelse, om nu Försvarsmakten väljer att anamma det “nya” mönstret.

Föregående

Var det värt det i slutändan?

Nästa

Mer än bara fåfänga

2 kommentarer

 1. Emigranten@protonmail.com'

  Ludvig Eriksson

  Angående mönster, är inte multicam bra eftersom man kommer med nytt?
  Multicam använder ju tex SOG plus åtskilliga andra länder, vet dock inte hur bra den är i svenska terrängen. Vet däremot att tyska flacktarn funkar riktigt bra i svensk terräng det lilla som jag såg i alla fall.

 2. kalleri13@gmail.com'

  Soldaten

  SOG kommer alltid välja att bära något annat. De själva förstår nog inte att de riskerar misstas för fiender.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén