Efter att först publicerat och sen dragit tillbaka nyheten omgående några dagar tidigare kom så den 20 juni nyheten att Försvarets Materielverk (FMV) hade tecknat ett ramavtal för kroppsskydd med det amerikanska företaget TYR Tactical. Närmare bestämt kroppsskydd särskilt anpassade för kvinnor, en nisch som företaget haft under flera år. Företaget har sedan 2018 levererat kroppsskydd till det danska försvaret, ett kontrakt som förnyades i april då TYR Tactical och danska försvarsmakten skrev ett nytt avtal till ett värde av 200 miljoner amerikanska dollar.

Kroppsskyddet Sverige och FMV har köpt verkar vara en modifierad variant av EPIC-DSX Asssaulter’s Plate Carrier. Modifieringen ser bland annat ut att bestå av möjligheten att applicera sidoplattor. Det vill säga att det är sannolikt att systemet har utökats med alla de tillbehör som finns till kroppsskydd 12 i form av nackkrage och skydd för skrev.

Ramavtalet upphandlades i amerikanska dollar och är totalt värt 192 537 900 USD. Alltså strax under det danska avtalet. Den totalt volymen för avtalet uppgår till 45 000 system. Vilket ger ett styckpris på nästan 47 000kr. Vilket jämfört med styckpriset på kroppsskydd 12, som landar in på ca 22 500kr/system, får anses vara en värdig satsning på att köpa in utrustning som möter soldatens behov.

Baksida kroppsskydd 23 F. Foto: FMV

Enligt FMV kommer leverans av det nya kroppsskyddet ske under 2023 vilket förhoppningsvis även innebär att den kvinnliga personalen kommer kunna påbörja uthämtning samma år.

Med tanke på avtalets volym är det möjligt att, om kroppsskyddet tilltalar målgruppen, det fortsätter löpa parallellt med den kommande upphandlingen av nästa generation kroppsskydd. Den upphandlingen förväntas kunna levereras under 2024 eller 2025 och som ska ersätta bland annat de gamla trotjänarna kroppsskydd 90 och 94.