Bild: Konfigurationer av markstridsuniform 24 (Foto: FMV)

Det kommer sporadiskt information kring markstridsuniform 24 (tidigare NCU) och vad vi har att vänta oss. Den sjunde maj i år genomfördes ett möte där FMV presenterade information kring projektet med lite högre detaljupplösning än tidigare. För dig som inte följt med på den här resan sen projektet började 2016 så har Sverige, Danmark, Norge och Finland tillsammans genomfört en upphandling av ett uniformssystem. Avtalet med den norska leverantören slöts 2022, då stod det även klart att svenska Woolpower ingick i uniformssystemet med underställ.

Målet med uniformssystemet är att ersätta fältuniform 90 (till vardags kallad 90F), fältuniform 90 lätt samt öken och djungeluniformen. Därutöver ingår även vinterkamouflerade överdragskläder. Med den nya uniformen införs även ett nytt, mönsterskyddat, kamouflagemönster. Allt som allt är tanken att omkring 14 000 soldater initialt ska erhålla uniformen där leverans förväntas på börjas 2025. Information som nu blivit känd är att under 2024 påbörjas planering för MSU 2.0.

I testerna ingick sex svenska förband där totalt 30 individer testade de olika uniformerna. Övriga länder i projektet tilldelades samma mängd uniformer samt att Danmark fick särskilt ansvar för att testa djungel och ökenuniformer. All data med enkätundersökningar från brukarna samlades in och sammanställdes av FOI. Enligt rapporten kunde man inte hitta några skillnader i funktionalitet mellan män och kvinnor. Just jämställdhetsaspekten har varit viktig under hela projektet. Nämligen att uniformen även ska vara funktionell för kvinnlig personal.

En komplett uppsättning av MSU 24 består av 24 stycken olika artiklar. Det rör sig bland annat om underkläder, underställ, skalplagg och hängslen. I varje system ingår även en reperationssats så att soldaten kan laga sina plagg i fält.

Storlek kommer att mätas med hjälp av kroppslängd och bröstvidd för tröjor, jackor och skjortor. För byxor kommer det skilja sig åt mellan könen. För män används innerbenslängd och midja, medan för kvinnor används innerbenslängd och stuss. Detta för att man funnit att byxorna blir för små om kvinnor också använder midjan som mått. Man bedömer av 95% av brukarnas storlekar kommer att mötas genom ordinarie storleksfördelning. För resterande 5% kommer måttanpassad sömnad att erbjudas inom ramen för upphandlingen. Det ska således vara minimalt med strul om en soldat inte kan hitta en rimlig storlek.

Vilket förband som får uniformen först är enligt FMV inte klart än. Det går att anta att fördelningen kommer följa planen med utdelningen av nya automatkarbiner. I synnerhet eftersom uniformen som sådan är öronmärkt till förband med markstrid som huvuduppgift. En batch som ska räcka till 14 000 soldater kommer således att räcka till värnpliktiga och anställda men troligtvis inte hemvärnet. Åtminstone inte initialt vad det verkar (med passus att förbanden på Gotland fortsatt kan få en särställning).