Taktisk.se

Din EOBUSARE i gryningen

Modifiera din stridsväst 2000 Del 1

Dela inläggetShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

När den svenska försvarsmakten införde Stridsväst 2000 så var tanken att man skulle få ett mer modifieringsvänligt bärsystem för den enskilde soldaten. Med ett molleliknande utförande så skulle soldaten kunna fästa diverse fickor där han ansåg att de satt bäst. Tanken var god och helt i sin tid problemet var och är fortfarande att tillgång till fickor är begränsat samt att västen är svår att tillpassa. SnigelDesign som bl a anlitats av försvarsmakten för att tillverka en radioficka till det interna gruppradiosystemet har publicerat en artikel om hur man kan gå tillväga för att korta ner och tajta till västen. Det är ett bra initiativ som kanske hjälper en del, men det avhjälper inte alla brister som finns i systemet och speciellt inte den största bristen, tillgång till olika fickor.

Som det är idag så kommer västen i ett utformande som innebär att soldaten får en duellficka, två magasinsfickor, en flerbruksficka liten, två flerbruksfickor stor samt vattenflaska med tillhörande fodral. Detta räcker gott och väl för en soldat i grundutbildning men såfort vidarutbildningen mot specifika befattningar påbörjas så uppstår problem. Istället för 4 magasin så får soldaten 8 magasin som ska få plats. Det tillkommer handgranater, sjukvårdsmateriel, mörkerutrustning m.m. Helt plötsligt så sitter soldaten med en väst som vuxit i dubbelstorlek men som ändå förväntas kunna bära mer ändamålsenlig utrustning som sprängmedel och granater till granattillsats. Om man då har i åtanke att soldaten enligt säkerhetsbestämmelser inte får bära annat än handgranater i sin flerbruksficka när han bär med sig handgranater så blir det helt plötsligt prylar som saknar ett hem. Och om man vill ha ut extra fickor till västen så måste man plocka ut en hel stridsvästuppsättning från förrådet, vilket inte är direkt optimalt men ett nödvändigt ont.

Vi ser en allt mer ökande trend bland soldater i svensk tjänst, speciellt i utlandet, där egen inköpt utrustning används trots förbud. Detta är allvarligt och något som Försvarsmakten bör jobba för att lösa men det är tyvärr en realitet som de flesta måste leva i för att kunna lösa sin uppgift. Därför så kommer Taktisk.se att under en tid framöver leverera modiferingstips till din väst. Det kommer vara allt från reglementsenliga tips till inköpsråd för fickor m.m.

Skicka gärna in egna tips och trix på hur ni modifierat er stridsväst för att fungera optimalt i tjänsten. Det kan vara allt från fordonstjänst till spaningstjänst.

Dela inläggetShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Föregående

Lessons learned: Vattensäkra

Nästa

Stöd de svenska soldaterna, köp ett gult band

4 kommentarer

 1. jzandersson@hotmail.com'

  Jeser

  Kommer det några flera delar eller?

 2. andreas@sonata.se'

  Andreas

  Ja, blir det en fortsättning?

 3. admin

  I och med de nya västarna som kommit ut så ligger serien lite på is.

 4. Lars.sjoberg@gmail.com'

  Lars

  Någon som har en kopia på Snigeldesigns artikel då länken är trasig?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén