Din EOBUSARE i gryningen

Årets som gått – 2022

Så var snart 2022 över. Ett år som har gått i krigets tecken vilket påverkat oss alla på olika sätt. När man kanske inte trodde att det kunde bli värre efter åren med pandemi valde en ryss hög på sin egen förträfflighet och olika droger att dra igång en storskalig offensiv in i Ukraina. Resultatet blev sannolikt inte som han eller någon annan rysk militär hade förväntat sig. Istället för en tvärsäker vinst blev nu stormakten exponerad för vad den verkligen är. En korrupt auktoritär stat med en militär som inte alls var “near-peer” som en del trodde. Men vi kommer ha möjlighet att komma tillbaka till det ämnet nästa år. Nu ska vi fokusera på det som producerats på taktisk.se under året.

Vi började året med att skriva om mögliga kadettboenden och hur undermåligt hanterat kadetternas boendesituation varit, inte bara på Karlberg utan på flera orter. En tröst i sammanhanget är att exempelvis Halmstad byggt ut beståndet och börjat åtgärda de brister som varit under en längre tid. Därtill verkar det finnas möjligheter att ta med familj såväl som husdjur vilket är i princip ett krav om vi vill locka äldre GSS att söka sig till SOU.

För varje dag som gick intensifierades rapporteringen om säkerhetsläget i närområdet. Det skrevs mycket om trupptransporter till havs samt flygverksamhet i Östersjön. I allt detta uppdagades det att barn och unga var utsatta för information som syftade till att skapa oro vilket gjorde många uppmärksamma på att även barn måste inkluderas som målgrupp i nyhetsrapporteringen. Det är även av vikt att de militärer som har barn vågar diskutera det som sker med familjen för att kunna möta de mest alarmistiska rubrikerna i media.

Den 21 februari höll Putin ett synnerligen allvarligt tal där det utan tvekan framgick att Ryssland var redo för krig. Vilket skulle visa sig bara några dagar senare. Frågan ställdes vad Sveriges stödjande uttalanden till Ukraina skulle vara värda i praktiken. Det har nu tack och lov visat sig vara värt något i form av vapen och annan materiel.

Kriget i Ukraina drog igång en försvarsdebatt i Sverige på flera nivåer. Nu ville alla helt plötsligt vara med i en sifferauktion och visa hur mycket vi kunde växa på kort tid. Den här auktionen har sedan fortsatt även efter valet. Vad som oftast glöms bort är vilka resurser som krävs för att omhänderta allt från fler värnpliktiga såväl som materielsystem. Det är inte lika sexigt att prata om infrastruktur och miljötillstånd, men utan dem kan vi inte öva eller ens husera de vi kallat in för grundutbildning. Och finns det ingen personal som kan utbilda dem så blir det inte många förband till krigsorganisationen.

Sverige stoltserar ofta med att vi har ett gediget socialt skyddsnät och förmåner som är otroligt fördelaktiga för landets arbetstagare. Samtidigt kan det vara snårigt att förstå vad du som arbetstagare har för förmåner och hur du ska gå tillväga för att kräva din rätt. Därmed var det på sin plats att skriva en del om att vara gravid i Försvarsmakten och saker som kan vara bra att känna till.

Personalfrågan har varit het under året. Framförallt när Försvarsmaktens piloter valde att utmana ledningen genom att söka tjänstledigt för studier. Det fick i sig viss överspridning på övriga grupper samtidigt som Riskrevisionen släppte en rapport om myndighetens hantering av GSS. Det stod således klart för alla, förutom för Försvarsmakten tydligen, att situationen inte alls var bra och det var dags att se över såväl löner som förmåner. Nu har ÖB annonserat att 2023 inte kommer bli mindre krävande och det återstår att se om de nyligen offentliggjorda förändringarna i ersättningar för försvarsmaktsdygn, jour och OB kommer innebär fler ekonomiska förstärkningar till personalen eller inte.

Givetvis har det skrivits lite om utrustning och vad som är på gång inom myndigheten med nya kroppsskydd och uniformer. Nästa år ser ut att vara ett transportår där vi kommer få hitta mer liberala lösningar på våra utrustningsproblem tills dess att nya uniformer, kroppsskydd och liknande börjar levereras.

Därutöver valde jag att starta ett sidoprojekt döpt till @taktisk.uas. Syftet var att lyfta ut ett ökande flöde av bild- och videounderlag från fjärrstyrda system och skapa något liknande en utbildningsplattform. Nu när Försvarsmakten till slut, efter minst 20 år av negligering, fått upp ögonen för RPAS och vad flera olika system kan bidra med till förbanden kändes det som att det även var läge att sprida den kunskap som vi redan har. Det finns ingen anledning att soldater och förband runt om i landet ska sitta och lära sig gamla erfarenheter. Det är även ett försök till att avmystifiera RPAS-verksamheten för att undvika att den blir något pseudo-hemligt.

Vidare kommer nyhetsbrevet att försvinna vid årsskiftet, helt enkelt för att leverantören stänger ner sin verksamhet. Det var ett kul försök men det kommer inte att resultera i något nytt nyhetsbrev. Information kommer fortsatt att spridas genom instagram, twitter och discord där den senare plattformen kan komma att få en mer framträdande roll när det gäller spridning av bildspel.

Inför nästa år har fler efterfrågat inlägg om personlig utrustning. Det återstår att se vad som kommer täckas. Utrustning blir allt dyrare och att köpa saker som jag personligen inte har användning för blir helt enkelt inte hållbart i längden. Men det kommer komma lite inlägg efter årsskiftet, bland annat för vinterutrustning.

Avslutningsvis vill jag rikta ett särskilt tack till alla som har donerat via ko-fi.com. Det har inte bara medgett en stadig ström av monster (vilket är kritiskt för att orka skriva stundtals). Det har även medgett att betala för webbhotellet för ytterligare ett år och en uppgradering av discordservern vilket innebär att det nu är möjligt att ladda upp större filer (att föredra när filmklipp ska delas).

Med hopp om att få återse dig som läsare nästa år.

Gott nytt år!

Föregående

Status på soldatens utrustning och vad som ligger i röret (enligt FMV)

Nästa

Stridsskolorna behöver synas mer som förmedlare av kunskap

1 kommentar

  1. reg0602@gmail.com'

    AQ03

    Återigen ett stort tack för ditt arbete! Ditt konto är utan jämförelse den bästa källan till insyn och insikt i Försvarsmaktens verksamhet.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén